Comunitatea academică din Republica Moldova și România face apel la susținerea științei

  • 13 Noiembrie 2024 08:02
Comunitatea academică din Republica Moldova și România face apel la susținerea științei

Comunitatea academică de pe ambele maluri ale Prutului încurajează factorii de decizie din Moldova, România și europeni să identifice resursele necesare pentru a crea condiții de dezvoltare a științei în următorii zece ani. Un asemenea îndemn a fost emis de participanții la evenimentul de lansare în spațiul românesc a Deceniului Internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă 2024–2033, transmite IPN.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, a menționat că prin obiectivele deceniului se urmărește creșterea gradului de încredere în știință, unificarea eforturilor cu implicarea cercetătorilor științifici, a factorilor de decizie și a societății civile pentru utilizarea eficientă a rezultatelor științifice și a inovațiilor tehnologice în practică. Un accent important este pus pe multidisciplinaritate, care, potrivit academicianului, este crucială pentru a face fața provocărilor secolului 21.

„Prin eforturi comune vom face vocea științei auzită, iar prin contribuții concrete la soluționarea provocărilor tot mai stringente ale societății moderne, vom spori încrederea în știință din partea factorilor de decizie, instituțiilor abilitate și a societății civile, ceea ce urmează a se conjuga într-un efort comun pentru promovarea și realizarea politicilor bazate pe dovezi concrete, întru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel global”, a declarat Ion Tighineanu.

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a spus că mizează pe sprijinul dezvoltării științelor acordat de factorul politic din România, Republica Moldova și din Uniunea Europeană sub egida acestui deceniu, ceea ce înseamnă sprijinirea  treptei științifice de toate felurile mai mult decât s-a făcut până acum. „Câți cercetători științifici avea România în 1990 și câți are acuma ne-am mira cu toții. Și am cere schimbări”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Ministrul educației din România, Ligia Deca, președintele Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a subliniat că este un eveniment emblematic pentru întreg spațiul românesc care transcende granițele celor două țări. Deceniul Internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă 2024–2033 oferă prilejul de a discuta despre rezultatele obținute până în prezent în promovarea științelor în sistemele educaționale, despre rezultatele științei și modul cum aceasta influențează viața zi de zi, a punctat ministrul român.

Ministrul educației și cercetării din Moldova, Dan Perciun, a spus că acest deceniu își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța tuturor științelor pentru dezvoltarea durabilă. Oficialul s-a arătat încrezător că realizarea agendei deceniului va ajuta să facă fața provocărilor tot mai stringente ale secolului 21, iar Republica Moldova, cu susținerea comunității științifice, va adera cu succes la Uniunea Europeană. „Experiențele și bunele practici ale societăților care utilizează din plin rezultatele cercetărilor în beneficiul său sunt elocvente și denotă un potențial deosebit de dezvoltare, căci investind în cercetare și educație se investește în viitorul societății în dezvoltarea durabilă a ei”, a declarat ministrul.

La 25 august 2023, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat perioada 2024–2033 Deceniul Internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:4,12 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău