Comuna din Vaslui unde se trăiește mai bine decât la oraș

  • 16 Ianuarie 2019 18:56
Comuna din Vaslui unde se trăiește mai bine decât la oraș

„Omul sfințește locul” este zicala ce pare că se aplică cel mai bine în comuna Pădureni, din județul Vaslui, unul dintre cele mai sărace din țară. De la Revoluție și până acum, un singur om a stat în fruntea Primăriei. Asta pentru că a câștigat încrederea oamenilor și a transformat locul într-un mic sat occidental. Școli și grădinițe renovate, drumuri asfaltate, canalizare, spații verzi sunt doar câteva dintre investițiile de opt milioane de euro făcute aici.

Comuna Pădureni izbutește să le ofere locuitorilor săi un nivel de trai peste cel al multor orașe cu pretenții. Autoritățile locale și-au dat seama că trebuie să investească în viitor, mai exact în copii. Așa că toată strădania e îndreptată spre a le oferi lor condiții cât mai bune. Școli cu vestiare și dușuri, băi renovate, terenuri de sport - toate sunt lucruri normale pentru elevii din cele șapte sate componente ale comunei.

Edilul a dat o altă față comunei pe care o păstorește, după modelul țărilor din Occident. Localnicii și-au dat seama că efortul e în folosul lor, așa că ei sunt cei care fac toată munca.

Temistocle Diaconu - primarul comunei Pădureni, jud. Vaslui spune că a făcut o echipă de gospodărie comunală, să investească în ceea ce aveau.

Primarul s-a gândit și la copiii sărmani: a ridicat un centru de zi, unde pot mânca și învăța în tihnă 30 de elevi. Iar cei mai silitori dintre ei merg, în fiecare an, în tabără la mare.

Școală, dispensare, asfaltat aproape toate localitățile, satele, căminul cultural, chiar și piscină. 120 de mii de lei a înghițit piscina, însă în doar trei ani, încasările au amortizat cheltuiala: anual, o sută de mii de lei intră în conturile primăriei. Iar ulițele desfundate au devenit doar o amintire urâtă: 25 de kilometri de drum au fost asfaltați.

Investițiile au fost făcute din fonduri europene, bani de la Guvern sau chiar fonduri proprii. În total, opt milioane de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău