Compozitorul Ghenadie Ciobanu a obținut Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România

  • 04 Februarie 2020 15:02
Compozitorul Ghenadie Ciobanu a obținut Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România Moldpres

Compozitorul Ghenadie Ciobanu a fost distins marți, 4 februarie, cu Premiul pentru muzică vocal-instrumentală al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, pentru anul 2019, pentru lucrarea ”Deux chansons” pe versurile lui Valeriu Matei și Matei Vișniec, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ghenadie Ciobanu a afirmat că în vederea stimulării, afirmării și promovării creației muzicale românești în domeniile compoziției muzicale și muzicologiei, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România acordă premii menite să evidențieze creațiile de înaltă valoare artistică și științifică.

”Este o mare onoare pentru mine să mă aflu printre laureații premiului UCMR. Din juriu au făcut parte compozitori cu renume internațional. Este o recunoștință și o apreciere a întregii mele activități de creație. Acest premiu ocupă un loc aparte în palmaresul distincțiilor pe care le-am primit până acum”, a mai spus Ghenadie Ciobanu.

Ceremonia de înmânare a premiilor va avea loc pe 6 martie la București.

Compozitorul Ghenadie Ciobanu s-a născut la 6 aprilie 1957, în satul Brătușeni, raionul Edineț. A absolvit Școala medie de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1977), clasa pian, Institutul Muzical-Pedagogic „Gnesin” din Moscova, Facultatea de pian (1982), Conservatorul „Gavriil Musicescu” din Chișinău, clasa compoziție cu profesorul V. Zagorschi (1986), Academia Europeană de Teatru muzical din Thurman (Germania), cursuri de management (1992) și Academia de Administrare Publică pe lângă Guvernul Republicii Moldova, specialitatea relații internaționale (2002).

În calitate de compozitor, Ghenadie Ciobanu a semnat peste o sută de lucrări în genurile: operă, musical, simfonic, concertant, muzică de cameră, corală, de teatru și film. Este deținător de premii și distincții naționale și internaționale, printre care: Ordinul „Steaua României în grad de Comandor” (2000); Premiul Național al Republicii Moldova (1998); titlul onorific Maestru în artă (1999); titlul onorific Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (1997); medalia 150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu (România, 2000), Ordinul „Gloria Muncii” (Republica Moldova, 2010); Medalia ”Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei (2013).

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău