Compozitorul Constantin Rusnac, despre Grigore Vieru: „Găsea întotdeauna timp să observe tinere talente”

  • 14 Februarie 2022 17:11
Compozitorul Constantin Rusnac, despre Grigore Vieru: „Găsea întotdeauna timp să observe tinere talente”

Mai multe manifestări au avut loc astăzi în R. Moldova dedicate poetului Grigore Vieru, născut pe 14 februarie. Poetul Grigore Vieru a fost unul din liderii mișcării de emancipare națională de acum trei decenii și a susținut vehement necesitatea introducerii limbii române ca limbă oficială și trecerea la grafia latină în Republica Moldova. Ina Guțu a adunat câteva amintiri despre poet de la cei care l-au cunoscut.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. Este poetul care și-a crescut cititorii de mici, fiind autorul Albinuței, al celebrului „Abecedar”, împreună cu Spiridon Vangheli, fiind cunoscut în primul rând pentru volumele sale de versuri pentru copii, mamă, patrie. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”.

Compozitorul Constantin Rusnac, care a colaborat cu poetul Grigore Vieru, îl consideră un etalon de verticalitate, de om pe care îl durea tot ce se petrecea în jurul nostru:

„În 1976, când eu am scris ”Sărbătoreasca” și a fost menționată cu premiul de stat, mi-a dat cinci poezioare și mi-a spus urgent să scriu cinci cântecele pentru copii. Am rămas uimit. Nu știam dacă o să-mi iasă. Sigur că am mers acasă și le-am scris imediat. I le-am dat lui Grigore. I-au plăcut tare. Ele se mai cântă și astăzi. Cel mai mult m-a impresionat la Grigore, că fiind un poet atât de mare, găsea întotdeauna timp să observe tinere talente. Pe lângă inima lui nu trecea pe alături nicio izbucnire cât de mică de talent, fie în pictură, poezie, muzică. El găsea întotdeauna timp să scrie câteva cuvinte în adresa acelui tânăr”.

La fel ca și scriitorul Petru Cărare, născut pe 13 februarie, Grigore Vieru a dus o viață foarte grea, tragică chiar, spune într-un interviu pentru Radio Chișinău, Vladimir Beșleagă.

„La vârsta de șapte, opt ani- război, la opt, nouă, zece ani- foamete, la 14,15 ani-deportări, ideologizarea educației în școală. Și care a fost miracolul, că acești doi autori nu s-au pierdut în jungla ideilor totalitare, în jungla ideilor dogmatice. De multe ori mă gândesc cum acești doi autori au reușit să-și cultive talentul, să devină autori care au exprimat esența istoriei și a sufletului neamului românesc din Basarabia”.

Poetul a avut de suferit de pe urma regimului totalitar, în special după anul 1968, când a căzut satârul cenzurii și asupra cărților sale, când au avut loc atacuri mari ale regimului asupra scriitorilor. Vladimir Beșleagă:.

„Grigore Vieru a avut o carte de versuri pentru copii în care un pici, jucându-se cu jucăriile lui, face o floare și în floarea aceea adună trei culori- albastru, galben și roșu, cele mai frumoase culori. Și a fost publicată această poezie. Și erau cenzorii, care verificau. Și l-au denunțat la oficialități. Și s-a întrunit un așa-zis activ republican ideologic la care l-au crucificat pe Grigore. Și azi îmi aduc aminte, mi se pare că era în teatrul rus acel activ și îl arătau toți cu degetul. Uite Grigore este românofil. Și cartea aceea a fost scoasă din vânzare”.

În 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident de circulație, iar pe 18 ianuarie 2009, inima lui Grigore Vieru a încetat să mai bată, în urma a multiple traumatisme suferite în accident. Grigore Vieru a fost decorat, post-mortem, cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău