Componentele autoturismelor scoase din uz vor trebui colectate, sortate și reciclate

  • 05 Martie 2023 09:40
Componentele autoturismelor scoase din uz vor trebui colectate, sortate și reciclate

Componentele autoturismelor scoase din uz vor trebui colectate, sortate și reciclate, astfel încât mediul ambiant să fie cât mai puțin afectat. Normele care urmează să fie aplicate în acest sens se regăsesc în Regulamentul privind gestionarea deșeurilor provenite de la vehiculele scoase din uz, aprobat de Cabinetul de miniștri.

Potrivit autorităților, documentul creează cadrul juridic favorabil pentru reutilizarea metalelor, valorificarea componentelor mașinilor vechi și stimularea economiei circulare. Potrivit datelor Agenției de Mediu, din anul 2014 se atestă o creștere continuă a ponderii autoturismelor mai vechi de zece ani, scrie Bizlaw.md.

Astfel, în 2014, din totalul mașinilor, 68,5% aveau o vechime de peste 10 ani, iar în  2018 cota lor a crescut până la 79,7%.

Activitățile de tratare, valorificare și reciclare a vehiculelor scoase din uz vor avea loc în câteva etape, iar costurile vor fi suportate de producători și importatori. În documentul promovat se stabilește că:

  • începând cu 1 ianuarie 2025, agenții economici trebuie să asigure reutilizarea și valorificarea în proporție de 85% din masa medie pentru toate vehiculele scoase din uz;
  • începând cu data de 1 ianuarie 2028, agenții economici trebuie să asigure reutilizarea și valorificarea în proporție de 95%.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău