Componența Sovietului suprem al regiunii transnistrene va fi redusă cu un sfert

  • 11 Aprilie 2019 13:40
Componența Sovietului suprem al regiunii transnistrene va fi redusă cu un sfert

Componența Sovietului suprem (SS) al regiunii transnistrene va fi redusă aproape cu un sfert, de la 43 la 33 de deputați.

Potrivit agenției INFOTAG, modificările legislative în acest sens au fost aprobate în ajun de SS în prima lectură cu scopul "utilizării raționale a mijloacelor bugetare pentru funcționarea organelor legislativ și executiv, precum și pentru maximizarea eficienței și operativității activității acestora".

În special, se menționează că, actualmente, din cauza scăderii numărului populației, un deputat reprezintă interesele a aproximativ 11 mii de alegători, în timp ce în anul 2000 această cifră era de aproximativ 15 mii.

Autorii proiectului de lege au calculat că, prin reducerea numărului de deputați deja la următoarele alegeri parlamentare din 2020, cheltuielile pentru desfășurarea acestora se vor reduce cu 2 milioane de ruble.

Potrivit vicespeakerului, președinte al comisiei parlamentare pentru legislație, Galina Antiufeeva, în urma acestei reforme, conform unor calcule preliminare, economiile vor fi de aproximativ 20 milioane de ruble anual.

"Reducerea numărului de deputați trebuie să servească drept exemplu pentru alte organe de conducere ale republicii, inclusiv pentru executiv, astfel încât să nu mai fie un număr atât de mare de viceminiștri, aparate enorme de funcționari. Am început cu noi înșine pentru a putea recomanda ulterior altor organe de stat să reducă numărul de personal și să reducă la minimum cheltuielile. Acest lucru ține de bugetul republicii. Aș dori ca banii pe care îi economisim să fi direcționați la proiecte sociale pentru cetățeni", a spus ea.

De asemenea, documentul propune o ajustare a procedurii de formare a consiliilor raionale, astfel că numărul aleșilor locali se va reduce cu 20%.

După cum a informat anterior INFOTAG, următoarele alegeri parlamentare și locale din Transnistria vor avea loc în 2020 pe data de 29 noiembrie.
Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău