Competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar, pentru BNM

  • 11 Septembrie 15:01
Competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar, pentru BNM

Banca Națională va deține competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar. Mai exact, BNM va licenția, autoriza, emite avizul pentru înregistrarea de stat, va reglementa și supraveghea activitatea asigurătorilor, reasigurătorilor și a intermediarilor în asigurări sau în reasigurări. De asemenea, a Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Republica Moldova, a asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancară. Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege votat în lecută finală în Parlament, transmite IPN.

Competențele de supraveghere a sistemului financiar non-bancar vor preluate de BNM de la Comisia Națională a Pieței Financiare începând 1 iulie 2023. Perioada de tranziție este necesară pentru organizarea de către BNM a activității sale în condițiile supravegherii noilor sectoare.

Autorul proiectului, care este Guvernul, menționează că prevederile respective derivă din necesitatea consolidării întregii piețe financiare, precum și pentru a preveni eventuale riscuri aferente sectorului financiar nebancar.

„Arhitectura de reglementare propusă prin proiect este una pe larg aplicată la nivel mondial și se explică prin experiența Băncii Naționale a Moldovei în domeniul supravegherii, acumulată în procesul de reformare a sectorului bancar prin alinierea la cele mai bune practici și standarde internaționale în domeniu”, se arată în nota informativă a proiectului.

În prezent, atribuțiile respective sunt exercitate de CNPF. În urma adoptării legii, autoritatea acesteia se va extinde asupra emitenților de valori mobiliare, participanților profesioniști la piața financiară nebancară și investitorilor pieței de capital, fondurilor nestatale de pensii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6
Cer fragmentat
Umiditate:87 %
Vint:3,1 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
15
Sat
15
Sun
12

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău