Companiile turce nu vor mai putea face afaceri cu SUA dacă nu sistează tranzacțiile cu Iranul

  • 21 Iulie 2018 16:16
Companiile turce nu vor mai putea face afaceri cu SUA dacă nu sistează tranzacțiile cu Iranul

Statele Unite au avertizat Turcia că începând de luna viitoare vor fi aplicate acțiuni ''agresive'' împotriva Iranului, iar în virtutea acestor sancțiuni companiile turce care efectuează tranzancții cu Iranul nu vor mai putea face afaceri cu SUA, relatează agenția EFE, citând ediția de sâmbătă a cotidianului turc Sabah, care la rândul său citează surse oficiale.

''În cazul în care companiile turce doresc să continue să facă afaceri cu iranienii, trebuie să înțeleagă că nu vor mai face afaceri pe piața SUA ori cu cu sistemul financiar american'', a declarat la Ankara subsecretarul Trezoreriei SUA, Marshall Billingslea.

Acesta face parte dintr-o delegație americană ce vizitează Turcia pentru a discuta despre viitorul relațiilor economice și comerciale dintre Ankara și Teheran după intrarea în vigoare a sancțiunilor anunțate în luna mai odată cu decizia președintelui Donald Trump de a retrage SUA din acordul privind programul nuclear iranian.

În cazul Turciei, sancțiunile riscă să afecteze în special importurile de petrol.

Întrebat despre posibilitatea ca cineva să încerce ocolirea sancțiunilor prin metode cu ar fi plata petrolului în aur, cum au mai fost cazuri în trecut, oficialul american a asigurat că ''sancțiunile Trezoreriei se vor aplica într-un mod foarte, foarte agresiv și exhaustiv''. ''Vom fi mult mai activi ca în trecut'', a insistat el, făcând referire la sancțiunile aplicate împotriva Iranului anterior semnării acordului nuclear denunțat de președintele Trump.

Marshall Billingslea și-a continuat ideea menționând că ''zilele acestea sunt monitorizate mari achiziții de aur în Turcia'' și autoritățile americane ''examinează și încearcă să înțeleagă de ce se întâmplă acest lucru''.

''Companiile și băncile turce trebuie să admită că le-am dat 180 de zile înaintea (întrării în vigoare a) sancțiunilor pentru a le da timp să sisteze afacerile'' cu Iranul, a mai spus oficialul american.

În schimb, Ministerul turc de Externe a emis un comunicat în care subliniază importanța relațiilor cu Iranul. ''Autoritățile turce iau măsurile necesare pentru ca Turcia să nu fie afectată negativ de viitoarele sancțiuni americane'', se arată într-o notă a MAE turc. ''Iranul este un vecin important pentru Turcia și avem o importantă relație economică și comercială, precum și acorduri energetice. Prim urmare, vom efectua o analiză a sancțiunilor americane'', se mai menționează în același text.

În pofida sancțiunilor impuse de SUA, Ankara și Teheranul și-au exprimat de mai multe ori intenția de continua relațiile comerciale, evocând inclusiv posibilitatea ca tranzacțiile cu petrol să fie plătite în monede locale, respectiv lira turcă și rialul iranian. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău