Companiile farmaceutice vor să folosească socul pentru a lupta cu coronavirusul

  • 28 Noiembrie 2020 09:31
Companiile farmaceutice vor să folosească socul pentru a lupta cu coronavirusul

Cererea pentru soc în Ungaria a crescut exploziv în acest an, iar cumpărători din SUA și China au achiziționat cantități mari, atrași de presupusele efecte benefice ale plantei în stimularea sistemului imunitar, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Socul este de mult timp utilizat în medicina tradițională din Ungaria. Înainte de pandemia de coronavirus, 90% din recolta de soc era vândută în industria alimentară, unde era utilizat drept colorant natural pentru înghețată, gem sau dulciuri. Doar restul de 10% era utilizat în produse medicale. Acum socul a devenit o marfă prețioasă iar prețurile au crescut și ele.

Testele au arătat că siropul de soc poate ajuta la tratamentul gripei. Unii doctori susțin că socul poate ajuta și la refacerea organismului în cazul infecțiilor respiratorii, inclusiv în cazul coronavirusului, dar trebuie efectuate mai multe studii.

"Mulți producători de suplimente medicale vor soc, chiar dacă nu au lucrat cu așa ceva înainte", spune Gyorgy Csizmadia, directorul cooperativei Elderberry Sales Co din satul Sarszentagota. Csizmadia și colegii săi abia țin pasul cu cererea.

O recoltă mai mică decât de obicei a contribuit și ea la creșterea de patru ori a prețurilor până la peste 400 de forinți (1,32 dolari) per kilogram.

Erika Balaicza, doctor și specialist în utilizarea ierburilor în medicină, spune că socul poate ajuta la recuperare în cazurile de infecții respiratorii virale. Cu toate acestea, socul nu poate ucide virusul și poate fi utilizat numai pentru a sprijini tratamentul unei infecții, precizează Erika Balaicza.

Potrivit datelor oficiale, în 2019 Ungaria a produs 16.000 de tone de soc. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău