Companiile europene de utilități încep să treacă pe cărbune odată cu scumpirea gazelor naturale

  • 12 Octombrie 18:13
Companiile europene de utilități încep să treacă pe cărbune odată cu scumpirea gazelor naturale

Creșterea prețurilor la gaze naturale pe piața angro din Europa încurajează din ce în ce mai multe companii de utilități să facă trecerea la cărbune pentru a genera electricitate, tocmai într-un moment în care regiunea încearcă să elimine combustibilul poluant, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Deși atât prețul cărbunelui cât și cel al certificatelor de poluare au crescut în ultimele luni în Europa, aceste creșteri sunt mai mici comparativ cu explozia prețurilor la gaze naturale, astfel că balanța costurilor pe termen scurt se înclină spre utilizarea cărbunelui pentru a produce energie electrică.

Prețul de referință la certificatele de poluare tranzacționate în cadrul schemei ETS s-a dublat de la începutul anului iar cotațiile futures la cărbune au înregistrat și ele o creștere de peste 100%. Cu toate acestea, cotațiile la gaze pe piața angro din Olanda sunt de aproape patru ori mai mari în prezent comparativ cu situația de la începutul anului.

În ultimii doi ani costurile pentru termocentralele pe gaze naturale au fost mai mici decât pentru termocentralele pe cărbune, dacă sunt incluse și costurile cu certificatele de poluare, însă acest lucru s-a schimbat începând din luna iulie a acestui an.

În Germania, această modificare a diferenței între costul operării termocentralelor pe cărbune și cel a termocentralelor pe gaze naturale a determinat o utilizare mai mare a lignitului, un combustibil care în mod tradițional este o sursă ieftină de combustibil dar care în ultimii ani a fost scos de pe piață de creșterea costurilor cu certificatele de poluare. În trimestrul al treilea al acestui an, lignitul și huila au fost responsabile în Germania pentru o producție de electricitate combinată de 35,1 Terawați oră, comparativ cu 28 TWh în al doilea trimestru al acestui an și 29,3 TWh în trimestrul al treilea al anului trecut, arată datele publicate de institutul german ISE Fraunhofer.

În Marea Britanie, creșterea prețurilor la gaze naturale a determinat o trecere la petrol, în condițiile în care cărbunele are o pondere de doar 2% în mixul energetic iar țara riscă să se confrunte cu probleme în aprovizionarea cu electricitate la iarnă.

"Tranziția electricității se întâmplă dar nu cu urgența cerută: emisiile merg în direcția greșită", spune Dave Jones, director la centrul de reflexie Ember.

În următoarele trimestre, cărbunele și lignitul ar urma să rămână mai convenabile în mixul combustibililor decât gazele naturale, susține Silvia Messa, analist la firma de consultanță energetică Volue.

Prețurile la electricitate pentru perioada următoare în Germania și Franța s-au dublat în acest an, ceea ce a provocat discuții cu privire la intervenția pe piață pentru a stabiliza prețurile pentru consumatori.

Unii critici au dat vina pe sistemul de tranzacționare a certificatelor de poluare pentru creșterea prețurilor la electricitate, și au făcut un apel pentru eliminarea efectului schemei de tranzacționare a emisiilor asupra pieței energetice. Cu toate acestea, analistul Marcus Ferdinand crede că actuala tranziție de la gaze la cărbune este doar o problemă de flexibilitate pe termen scurt și nu ceva care se datorează sistemului de tranzacționare a certificatelor de poluare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
5,43
Ploaie ușoară
Umiditate:98 %
Vint:0,45 m/s
Wed
4
Thu
4
Fri
9
Sat
6
Sun
9

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău