Companii străine și-au anunțat intenția de a investi în R.Moldova, însă niciun ban nu a ajuns în țară (Revista presei)

  • 03 Ianuarie 09:26
Companii străine și-au anunțat intenția de a investi în R.Moldova, însă niciun ban nu a ajuns în țară (Revista presei)

Revista presei din 3 ianuarie 2018

În Ziarul Național, comentatorul politic Nicolae Negru face câteva previziuni pentru anul politic 2018. Cine va învinge în alegerile parlamentare din 2018: guvernarea sau opoziția? forțele propeuropene sau antieuropene? Răspunsul e că alegerile vor fi amânate cu trei luni, până în februarie 2019, ceea ce este în interesul guvernării, susține autorul. Un posibil pretext de amânare: referendumul de anulare a sistemului electoral mixt, inițiat de un grup de ONG-uri. Trei luni suplimentare nu sunt de neglijat pentru o guvernare care bate toate recordurile negative în aprecierile alegătorilor. Editorialistul mai prognozează că premierul Pavel Filip își va duce mandatul până la sfârșit, Plahotniuc nu va deveni în 2018 prim-ministru, pentru că ar fi o sinucidere politică să se înscăuneze până la alegerile parlamentare, dând jos propriul Guvern. Dodon va rămâne președinte, chiar dacă va provoca în continuare PD să înceapă procedura de demisie. Nu va fi nici demis, nici urmărit penal, căci Plahotniuc va evita orice destabilizare a situației social-politice. Ca să nu mai vorbim despre faptul că el mai are nevoie de Dodon ca sperietoare pentru occidentali și proeuropenii din interior, dar și pentru boicotarea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt. Autorul mai crede că guvernarea va îndeplini cu zel angajamentele cu UE, relația cu Bruxelles se va îmbunătăți pe plan instituțional, dar nu și pe plan personal. Neîncrederea de după furtul miliardului și supărarea de după schimbarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, se vor menține până la viitoarele alegeri parlamentare.

Alexandru Vakulovski amintește într-un editorial pe Deschide.md că am intrat în  anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Potrivit autorului, Moldova nu are nici politicieni capabili să o conducă onest, dar nici forță să rămână singură. Cel mai bun lucru pe care ar trebui să-l facă politicienii moldoveni de azi, e să voteze reunirea, la fel cum au făcut în 1918 membrii Sfatului Țării. Asta ar fi și modalitatea lor ideală de a rămâne în istorie, de a nu se pierde în praful istoriei. Nu putem trăi generații după generații în minciună și falsuri, scrie autorul.

Portalul MoldNova scrie despre conflictul Usatîi-Șeremet: în mâinile cui va ajunge administrația Bălțiului? – se întreabă publicația. Viceprimarul de la Bălți Igor Șeremet susține că a luat decizia de a pleca din funcție în legătură cu „dubiile primarului municipiului Bălți privind capacitatea de administrare a orașului”, iar Renato Usatîi vede la mijloc uneltirile PD-ului pentru a lua orașul Bălți în stăpânirea sa.

MoldNova relevă că „mai multe companii mari străine și-au anunțat anul trecut intenția de a investi în Republica Moldova, însă niciun ban nu a ajuns în țară. Publicația se întreabă unde-s investițiile în explorarea hidrocarburilor, despre care s-a scris mult în presă. Autoarea articolului, Virginia Nica, amintește și de Kaufland, care anunțase încă în 2015 că dorește să extindă rețeaua de magazine în Republica Moldova, acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar Dedeman a plecat cu tot cu 20 de milioane de euro pe care urma să-i investească. Singurele companii străine care au arătat că ar fi șanse ca să investească în țară sunt transportatorul național de gaze din România, Transgaz, precum și banca Transilvania.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chişinău
19 °C
Furtună cu ploaie ușoară
Umiditate:93 %
Vint:3,1 m/s
Sâm
13 °C
Dum
14 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C
Mie
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău