Companie aeriană low-cost din India care a făcut o comandă istorică de 300 de avioane Airbus

  • 30 Octombrie 2019 09:08
Companie aeriană low-cost din India care a făcut o comandă istorică de 300 de avioane Airbus

Compania aeriană indiană low-cost IndiGo a făcut miercuri o comandă în valoare de cel puțin 33 de miliarde dolari pentru 300 de avioane din familia Airbus A320, aceasta fiind una dintre cele mai importante comenzi primite vreodată de producătorul aeronautic european Airbus din partea unei singure companii aeriene, informează Reuters.

Este vorba de o comandă fermă ce include avioane A320neo, A321neo și A321XLR, o versiune cu o rază mai mare de zbor a monoculoarului A320neo. Prețul de bază pentru un avion A320neo era de 110,6 milioane dolari în 2018, astfel că un contract pentru 300 de avioane de acest fel ar avea o valoare de peste 33,2 miliarde dolari, însă în mod obișnuit companiile aeriene care fac comenzi importante primesc reduceri de prețuri din partea producătorilor de avioane.

Această ultimă comandă duce numărul total de avioane A320 neo comandate de IndiGo la 730 de aparate, ceea ce face din compania din India cel mai mare client din lume pentru aceste avioane Airbus.

"Această comandă este un punct de cotitură deoarece ne reiterează misiunea de a extinde conectivitatea aeriană în India", a declarat directorul general de la IndiGo, Ronojoy Dutta.

IndiGo este în prezent lider pe piața din India, una dintre piețele aeronautice cu cel mai puternic ritm de creștere din lume, după falimentul rivalei Jet Airways. Numărul de pasageri ai companiilor aeriene în India s-a majorat de șase ori în ultimul deceniu, persoanele din clasa mijlocie profitând de conexiuni mai bune și de zboruri mai ieftine. O astfel de creștere ar urma să facă din sectorul aerian din India a treia cea mai mare piață din lume în 2025.

 

 



Mega-comanda venită de la IndiGo este o victorie semnificativă pentru Airbus având în vedere că rivalul american Boeing Co. nu și-a revenit încă din criza provocată de blocarea la sol a aparatelor 737 Max, cel mai bine vândut aparat al constructorului american.

Aceasta este cea mai mare comandă primită vreodată de Airbus din partea unei singure companii. În anul 1997 compania U.S. Airways a făcut o comandă pentru un număr de până la 400 de avioane Airbus A320, însă până la urmă multe din avioanele comandate nu au mai fost livrate. De asemenea, în urmă cu doi ani, o firmă de private equity din SUA denumită Indigo Partners a făcut o comandă record de 430 avioane Airbus însă această comandă a fost împărțită între patru companii aeriene, transmite  AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău