Compania „Vestmoldtransgaz”, deținută de Transgaz România, este oficial operator al sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova

  • 09 Septembrie 09:33
Compania „Vestmoldtransgaz”, deținută de Transgaz România, este oficial operator al sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova

La 6 septembrie 2024, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a Hotărârii ANRE privind certificarea Operatorului sistemului de transport (OST) al gazelor naturale SRL „Vestmoldtransgaz” și a Avizului Secretariatului Comunității Energetice nr. 2/24, s-a încheiat procesul juridic de certificare conform modelului Operatorului de Sistem Independent, arată un comunicat al ANRE.

Cu această ocazie și ca răspuns la mai multe comentarii în spațiul public privind desemnarea SRL „Vestmoldtransgaz”  drept OST al gazelor naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova,  ANRE oferă următoarele clarificări.

SRL „Vestmoldtransgaz” este proprietarul unei porțiuni de rețea de transport al gazelor naturale care conectează Republica Moldova de rețelele de gaze naturale din Uniunea Europeană. Acest proiect reprezintă prima și cea mai importantă inițiativă de asigurare a unor căi alternative de aprovizionare cu gaze naturale, contribuind astfel la independența energetică a țării.

În schimb, cealaltă parte a rețelei de transport, controlată de SAP „Gazprom” prin intermediul SA „Moldovagaz” și administrată de SRL „Moldovatransgaz”, nu îndeplinea cerințele Pachetului Energetic III al UE privind separarea și independența. Această situație a fost subiect de discuție în ultimii cinci ani, culminând cu retragerea licenței SRL „Moldovatransgaz” și identificarea unui nou operator capabil să gestioneze infrastructura.

Pe 19 septembrie 2023, din cauza nerespectării de către SRL „Moldovatransgaz” a cerințelor legale privind separarea, independența și certificarea, ANRE a desemnat provizoriu SRL „Vestmoldtransgaz”, fiind unicul operator care corespundea principiilor de separare și independență, activ pe piață, ca operator al sistemului de transport al gazelor naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Această decizie a fost precedată de un acord de locațiune între părți pentru gestionarea infrastructurii de transport a SRL „Moldovatransgaz”.

Procesul a fost necesar pentru a finaliza separarea activității de transport de cea de furnizare a gazelor naturale și pentru a garanta accesul transparent și nediscriminatoriu la rețea pentru toți utilizatorii.

Republica Moldova și-a asumat obligația de separare și certificare a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale odată cu aderarea la Tratatul de constituire a Comunității Energetice în 2009. Această obligație a fost integrată în legislația națională conform Directivei 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului.

Despre tarifele pentru transportul gazelor naturale

Până în 2023, sistemul de transport al gazelor naturale era gestionat de doi operatori, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Vestmoldtransgaz”. Agenția aproba tarife pentru fiecare OST, iar utilizatorii erau obligați să rezerve capacitate și să achite tarifele de transport pentru fiecare operator în parte. Respectiv, structura tarifelor includea venitul reglementat  al fiecărui OST, raportat la volumele transportate, astfel încât să asigure recuperarea costurilor de investiții ale fiecăruia și garanteze buna funcționare a infrastructurii.

În trecut, aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale provenea exclusiv de la SAP „Gazprom”, utilizând rețeaua SRL „Moldovatransgaz”.

În 2023, însă, reducerea livrărilor de gaze naturale de către SAP „Gazprom” a determinat schimbarea modului de aprovizionare, gazele naturale fiind achiziționate din Europa continentală și transportate prin ambele rețele de transport. Astfel, venitul reglementat al ambilor operatori a fost inclus în structura tarifelor.

Începând cu 19 septembrie 2023, SRL „Vestmoldtransgaz” a devenit unic operator al sistemului de transport, tarifele pentru anul 2023 fiind ajustate pentru a reflecta cheltuielile de locațiune și mentenanță ale rețelei SRL „Moldovatransgaz”.

Pentru 2024, tarifele de transport au crescut din cauza scăderii semnificative a volumelor de gaze transportate, de la 1,8 miliarde m³ în 2023 la 1,37 miliarde m³ estimat în 2024. Această reducere este legată de diminuarea tranzitului către depozitele din Ucraina, în contextul riscurilor generate de agresiunea militară din regiune.

ANRE își reafirmă angajamentul pentru transparență și deschidere, urmărind echilibrul între securitatea energetică a Republicii Moldova și asigurarea unor tarife echitabile pentru toți utilizatorii rețelei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău