Compania nucleară ucraineană nu poate monitoriza radiațiile de la Cernobîl

  • 21 Martie 2022 16:42
Compania nucleară ucraineană nu poate monitoriza radiațiile de la Cernobîl

Compania nucleară națională a Ucrainei, Energoatom, a avertizat luni că există riscul de creștere a nivelului de radiații în jurul centralei atomice dezafectate de la Cernobîl, deoarece sistemul de monitorizare și cel de stingere a incendiilor de vegetație nu funcționează, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Centrala unde s-a produs în 1986 cel mai grav accident nuclear din lume a fost ocupată cu aproape o lună în urmă de forțele ruse, la scurt timp după începutul invaziei în Ucraina.

Energoatom arată că din această cauză nu mai este monitorizat nivelul radiațiilor pe o rază de 30 de km, așa-numita zonă de excluziune. "Nu există date despre starea actuală a poluării cu radiații în mediul din zona de excluziune, ceea ce face imposibilă o reacție adecvată la amenințări", a comunicat agenția.

Conform Energoatom, incendiile sezoniere din păduri, care au loc mai ales primăvara și vara, reprezintă o amenințare deosebită, deoarece pompierii din zonă nu pot interveni.

"Nivelurile de radiație în zona de excluziune și dincolo de aceasta, nu doar în Ucraina, ci și în alte țări, s-ar putea înrăutăți semnificativ", avertizează specialiștii ucraineni.

În ciuda prezenței militarilor ruși, personalul ucrainean de la Cernobîl și-a continuat lucrul la instalațiile de deșeuri radioactive, deși schimbul de ture nu a mai fost posibil și existau temeri privind epuizarea celor rămași la post. Duminică, Agenția Internațională pentru Energia Atomică a anunțat că jumătate din schimbul de la Cernobîl a fost înlocuit cu personal nou. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău