Compania miliardarului Jeff Bezos va începe vânzarea biletelor pentru călătorii spațiale. Care va fi prețul

  • 05 Mai 2021 19:11
Compania miliardarului Jeff Bezos va începe vânzarea biletelor pentru călătorii spațiale. Care va fi prețul

Blue Origin, compania americană de tehnologie spațială a miliardarului Jeff Bezos, se pregătește să deschidă miercuri vânzările de bilete pentru excursii suborbitale cu naveta New Shepard, un moment de referință în contextul în care firme din Statele Unite se orientează către o nouă eră a turismului spațial, relatează Reuters.

Blue Origin urmează să anunțe detalii cu privire la modul în care va putea fi achiziționat un loc, data la care va avea loc primul zbor și costul unui bilet, un secret păzit cu atenție ani de zile.

Reuters a relatat în 2018 că Blue Origin avea în intenție să solicite pasagerilor cel puțin 200.000 de dolari americani pentru o astfel de călătorie, pe baza anumitor factori, inclusiv o evaluare a proiectului similar al rivalei Virgin Galactic Holdings Inc a miliardarului Richard Branson, însă este posibil ca planurile să se fi modificat între timp.

Blue Origin a lăsat să se înțeleagă săptămâna trecută că va începe în curând vânzarea biletelor, după ani de testare și dezvoltare ai programului, care a suferit unele întârzieri.

Combo-ul rachetă și capsulă denumit New Shepard conceput de Blue Origin este realizat pentru a transporta în mod autonom șase pasageri la o altitudine de peste 100 de kilometri deasupra Pământului, în spațiul suborbital, suficient de sus pentru ca persoanele de la bord să experimenteze câteva minute de imponderabilitate și să poată vedea curbura planetei înainte de revenirea pe suprafața terestră a capsulei presurizate, cu ajutorul parașutelor.



Capsula are șase ferestre de observare despre care Blue Origin a precizat că sunt de aproape trei ori mai înalte decât cele de la un avion Boeing 747.

Vedetele și persoanele foarte înstărite par să constituie publicul țintă al acestor excursii spațiale, cel puțin inițial, însă surse din industrie au indicat că Blue Origin ar putea include și o componentă filantropică în strategia sa de vânzare a biletelor.

Un profesor de științe și un analist de date din domeniul aerospațial se numără printre cei patru membri ai unui echipaj ce urmează să fie lansați spre orbita terestră spre sfârșitul acestui an de compania SpaceX a lui Elon Musk, în cadrul unei acțiuni caritabile, considerată primul zbor spațial cu echipaj exclusiv civil din istorie.

De asemenea, Virgin Galactic își propune să lanseze în spațiu clienți privați la începutul anului 2022, după un prim zbor cu Branson la bord, la finele acestui an. Experiența cu gravitație zero propusă va fi realizată cu avionul special SpaceShipTwo, compania având planuri ambițioase pentru realizarea de călătorii punct-la-punct între orașe îndepărtate la altitudini foarte ridicate, în apropierea spațiului.

Virgin a declarat că va percepe peste 250.000 de dolari pentru noi rezervări, însă prețul final nu a fost anunțat, notează Reuters. Vânzările vor fi redeschise după zborul lui Branson.

Anunțul Blue Origin îi va furniza lui Bezos, fondatorul Amazon.com Inc, impulsul necesar după ce Blue Origin a pierdut în fața SpaceX un contract în valoare de 2,9 miliarde de dolari pentru programul de înalt nivel al NASA pentru revenirea americanilor pe Lună în anii următori.


Cu toate acestea, NASA a cerut SpaceX să sisteze lucrările specifice de dezvoltare asociate contractului pentru programul selenar în așteptarea rezultatelor plângerilor Blue Origin și a companiei rivale Dynetics la Biroul SUA pentru Responsabilitate Guvernamentală, notează Reuter

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău