Compania din R.Moldova a cărei elicopter a fost capturat în Afganistan de către talibani a câștigat la CEDO
-
12 Septembrie 2018 09:52
„Valan International Cargo Charter” S.R.L. a cărei elicopter a fost capturat în Afganistan de către talibani a câștigat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).
Potrivit unui comunicat al Curții Supreme de Justiție (CSJ), companiile „Valan International Cargo Charter” S.R.L., „Tiramavia” S.R.L. și „Grixona S.R.L.”, specializate în transportul aerian și deținătoare de certificate valabile emise de Administrația de Stat a Aviației Civile (ASAC), s-au adresat în octombrie 2009 la CEDO. Adresarea a venit în urma unei instrucțiuni ale ASAC prin care interzicea operarea zborurilor de către aeronavele înregistrate în R.Moldova spre Irak și Afganistan, începând cu 15 iulie 2007. De asemenea, Administrația a emis un ordin la 21 iunie 2007 prin care companiilor reclamante li s-a retras licența și, prin urmare, fusese încetată activitatea lor.
„Între 4 și 8 iunie 2007, toate companiile aeriene din Republica Moldova au fost supuse unui control din partea Comitetului de Siguranță al Uniunii Europene fiind depistate unele nereguli. Potrivit raportului, ASAC s-a angajat timp de 3 luni să remedieze situația. (...) La 14 iunie 2007 ASAC a informat companiile despre raportul în cauză și despre necesitatea prezentării observațiilor până la 22 iunie 2007”, se arată în comunicatul CSJ.
Astfel, autoritățile au argumentat retragerea licențelor pentru companiile „Valan International Cargo Charter” S.R.L. și „Grixona S.R.L.” prin faptul că acestea operau zboruri spre Irak, Afganistan, Congo, Sudan, Sierra Leone, Kosovo, Noua Zeelandă și Emiratele Arabe Unite, destinații care implicau riscuri de securitate a zborului, iar companiile nu dispuneau de resurse suficiente pentru a asigura securitatea zborurilor. În cazul „Tiramavia” S.R.L. a fost invocat motivul că autoritățile aeroportuare din mai multe țări europene au descoperit nereguli la aeronavele companiei și că aceasta are un impact negativ asupra siguranței zborului.
Companiile s-au adresat în instanțele din R.Moldova, motivând că nu li s-au oferit informații clare privind neregulile înregistrate și care nu li s-a oferit suficient timp pentru a le înlătura. După ce CSJ a respins recursurile comapniilor, acestea s-au adresat la CEDO. Astfel, Curtea a decis să le dea câștig de cauză reclamanților. „Curtea a concluzionat că ingerința în dreptul de proprietate a companiilor reclamante fusese arbitrară și, prin urmare, ilegală în sensul Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție”, se arată în decizie.
CEDO a acordat fiecărei companii reclamante a câte 3000 EUR cu titlu de prejudiciu moral și 2500 EUR cu titlu de costuri și cheltuieli.
Amintim că un elicopter de model Mi-8 MTV1, care aparținea „Valan International Cargo Charter” S.R.L., a fost capturat la 24 noiembrie 2015, în Afganistan de către talibani după o aterizare forțată. Membrii echipajului au fost luați ostatici de către talibani. Unul dintre piloți a murit în timp ce ceilalți doi au supraviețuit. Aceștia se află încă în prizonierat.
În 2017, un alt elicopter al aceleiași companii s-a prăbușit în Coasta de Fildeș din cauza condițiilor meteo nefavorabile. În urma accidentului, patru moldoveni au murit, iar alți doi au fost răniți. Un comunicat al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova, publicat la 2 septembrie curent, informează despre un alt accident în care este implicat un elicopter al „Valan International Cargo Charter” . „Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a fost informată că, la data de 2 septembrie 2018, în Afganistan, la ora 3 UTC, elicopterul MI-8 MTV cu numărul de înregistrare ER-MHR al companiei aeriene Valan International Cargo Charter s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de la baza aeriană militară din Mazar-i-Sharif. La bordul elicopterului se aflau 3 membri ai echipajului cetățeni ai Ucrainei și 11 pasageri cetățeni ai Afganistanului. Potrivit informației preliminare, în urma accidentului au decedat 2 membri ai echipajului și 10 pasageri”, se arată în comunicat.
Autoritatea nu a venit, deocamdată, cu o reacție referitor la decizia CEDO.