Compania chineză Huawei a demis un angajat arestat pentru spionaj în Polonia

  • 13 Ianuarie 2019 11:35
Compania chineză Huawei a demis un angajat arestat pentru spionaj în Polonia

Producătorul chinez de echipamente de telecomunicații Huawei a anunțat, sâmbătă, că a demis un angajat arestat în Polonia pentru acuzații de spionaj, într-un caz ce ar putea intensifica preocupările Occidentului legate de securitate, cu privire la compania chineză.

Ministrul polonez pentru afaceri interne, Joachim Brudzinski, a cerut Uniunii Europene și NATO să lucreze la elaborarea unei poziții comune în legătură cu posibila excludere a Huawei de pe piețele statelor membre, după arestarea angajatului chinez și a unui fost oficial polonez de securitate, în cursul zilei de vineri.

Celor doi bărbați le-au fost comunicate acuzațiile formulate împotriva lor și ar putea sta în arest trei luni.

Încercând să se distanțeze de acest incident, Huawei a comunicat că l-a demis pe Wang Weijing, ale cărui "presupuse acțiuni nu au nicio legătură cu compania. (...) Huawei respectă toate legile și reglementările în vigoare în statele în care își desfășoară activitatea și solicităm fiecărui angajat să respecte legile și reglementările din țările în care se află", precizează comunicatul companiei chineze.

Huawei, cel mai mare producător de echipament pentru telecomunicații din lume, se confruntă cu o supraveghere tot mai atentă a Occidentului, din prisma relației sale cu guvernul de la Beijing și a acuzațiilor SUA, conform cărora dispozitivele Huawei ar putea fi folosite de China pentru spionaj.

Nu a fost furnizată public nicio dovadă a acestor presupuneri, iar firma a negat în mod repetat acuzațiile, însă mai multe state occidentale au restricționat accesul Huawei pe piețele lor.

În august 2018, președintele Donald Trump a semnat o lege prin care i se interzice guvernului SUA să utilizeze echipamente Huawei și ia în considerare un ordin executiv prin care și companiile americane ar putea fi supuse acestei interdicții, notează Reuters, citat de Rador. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău