Compania ApaVital Iași a început lucrările de subtraversare a râului Prut în comuna Măcărești

  • 14 Iunie 2022 11:19
Compania ApaVital Iași a început lucrările de subtraversare a râului Prut în comuna Măcărești

În raionul Ungheni au început lucrările de construcție a apeductului de subtraversare a râului Prut – prima etapă a unui amplu proiect în care compania românească ApaVital din Iași își extinde activitatea în Republica Moldova. Pe parcurs, conductele de apă vor fi extinse pe teritoriul a patru raioane din regiunea de nord-vest, transmite Radio Chișinău.

La prima etapă a proiectului, de apă calitativă urmează să beneficieze circa 30 de mii de locuitori din 13 localități din raioanele Ungheni și Nisporeni. Vicepreședintele raionului Ungheni, Vasile Lupu, ne-a spus că raportul preț-calitate al apei este unul acceptabil.

„Cunoaștem foarte bine că ApaVital furnizează atât în Iași, cât și în o bună parte a României apă de calitate bună. (...) Prețul ar fi de doi lei românești, adică în jur de zece lei moldovenești. Ca preț este bine și ca, evident, calitate, or asta este cel mai important”.

Proiectul transfrontalier prevede că ApaVital din România va asigura cu apă potabilă un sfert de milion de oameni din cel puțin patru raioane din Republica Moldova. Vasile Lupu a precizat că, la prima etapă, conductele vor fi extinse spre raionul Nisporeni.

„Acest proiect este implementat pentru patru raioane: Glodeni, Fălești, Nisporeni și Ungheni. (...) E un proiect transfrontalier, fiind vorba de 500 de mii de euro pentru această subtraversare. Pentru moment, proiectul este implementat doar până la Ungheni, după care urmează să fie făcută o licitație. Agentul economic care va câștiga, va extinde apeductul de la Măcărești spre zona Valea Mare”.

În următoarele etape ale proiectului, vor fi realizate alte două subtraversări și o supratraversare a râului Prut. Acestea vor fi construite între localitățile Sculeni de pe ambele maluri ale Prutului; în zona localităților Tabăra din România și Viilor din Republica Moldova și o traversare pe viitorul pod de la Ungheni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău