Comitetul parlamentar UE-RM recunoaște perspectivele europene ale R. Moldova

  • 23 Septembrie 2015 17:34
Comitetul parlamentar UE-RM recunoaște perspectivele europene ale R. Moldova

Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova recunoaște perspectivele europene ale țării noastre

Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova (CPA UE-RM) recunoaște perspectivele europene ale țării noastre, în conformitate cu art. 49 al Tratatului Uniunii Europene.

Potrivit unei declarații adoptate la finalul reuniunii Comitetului care s-a desfășurat la Bruxelles, Republica Moldova are perspectivă europeană și poate depune cerere de aderare la UE, cu condiția ralierii la principiile democrației, respectării libertăților fundamentale și a drepturilor minorităților, garantării statului de drept. Totodată, membrii Comitetului fac apel la Belgia, Grecia, Italia și Olanda să ratifice fără întârziere Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE, salutând ratificarea acestuia de către forurile legislative ale Republicii Moldova și Uniunii Europene, precum și de cele 24 de state membre.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova apreciază realizările Chișinăului în implementarea agendei de asociere și ia act de aprobarea Planului Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere între țara noastră și UE.

În această ordine de idei, membrii Comitetului îndeamnă autoritățile din țara noastră să continue reformele și implementarea Acordului de Asociere, care vor asigura creșterea nivelului de trai al cetățenilor și vor produce schimbări semnificative în domeniile educației, ocupării forței de muncă, justiției. Totodată, Comitetul reiterează necesitatea ca Republica Moldova să se reangajeze cu forțe noi în reforma justiției și lupta împotriva corupției și recomandă Executivului de la Chișinău să trateze aceste chestiuni drept prioritate absolută.

Forul parlamentar de asociere își exprimă îngrijorarea în privința sectorului financiar-bancar din Republica Moldova și solicită autorităților să ia măsuri astfel încât să asigure transparența deplină a anchetelor, recuperarea activelor și deferirea persoanelor responsabile justiției.

Referitor la reglementarea conflictului transnistrean, Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova face apel la Chișinău și Tiraspol să-și intensifice eforturile de soluționare a conflictului în formatul „5+2” și să întreprindă pași concreți pentru a îmbunătăți nivelul de trai al populației. În context, Comitetul parlamentar încurajează reluarea dialogului direct și stabilirea unei noi runde de negocieri în formatul „5+2” pe parcursul anului curent.

Rezoluția Comitetului mai conține o serie de recomandări cu privire la consolidarea cooperării energetice a Republicii Moldova. Membrii forului parlamentar solicită Legislativului de la Chișinău să adopte fără întârziere legislația raliată la cel de-al treilea Pachet Energetic și să-și intensifice eforturile în scopul obținerii unor progrese rapide în realizarea gazoductului Iași-Ungheni.

În document se mai arată că în funcție de realizările obținute în implementarea Acordului de Asociere, Republica Moldova ar putea beneficia de finanțare suplimentară din partea Uniunii Europene, pe lângă cele aproximativ 410 milioane de euro prevăzute în perioada 2014-2017. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău