Comitetul Olimpic Rus a fost suspendat de CIO: „Participarea sportivilor ruși sub drapel neutru la JO de la Paris rămâne incertă”

  • 12 Octombrie 2023 19:28
Comitetul Olimpic Rus a fost suspendat de CIO: „Participarea sportivilor ruși sub drapel neutru la JO de la Paris rămâne incertă”

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat joi că suspendă Comitetul Olimpic Rus „cu efect imediat”, după ce acesta a decis să treacă în subordinea sa cinci organizații sportive din regiunile ucrainene ocupate, a anunțat un purtător de cuvânt al CIO, scrie AFP, citată de Agerpres.

Această decizie privează automat organismul rus de finanțare olimpică, dar nu are consecințe asupra posibilei prezențe a sportivilor ruși sub un drapel neutru la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, prezență ce va fi, însă, decisă de CIO „la momentul oportun”, a indicat aceeași sursă, scrie Digi24.

S-a considerat că a încălcat Carta Olimpică prin recunoașterea Consiliilor Olimpice regionale din Republica Populară Lugansk, Republica Populară Donețk, Herson și Zaporojie.

„Decizia unilaterală luată de Comitetul Olimpic Rus la 5 octombrie 2023 de a include, în calitate de membri ai săi, organizațiile sportive regionale care se află sub autoritatea Comitetului Național Olimpic (CNO) din Ucraina (și anume Donețk, Herson, Luhansk și Zaporojie) constituie o încălcare a Cartei Olimpice, deoarece încalcă integritatea teritorială a CNO din Ucraina, recunoscută de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) în conformitate cu Carta Olimpică”, a declarat Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO, potrivit insidethegames.biz.

Suspendarea are următoarele consecințe:

- Comitetul Olimpic Rus nu mai are dreptul de a funcționa ca un Comitet Olimpic Național, așa cum este definit în Carta Olimpică, și nu mai poate primi nicio finanțare din partea Mișcării Olimpice.

- Participarea sportivilor ruși ca neutri individuali la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 rămâne incertă, iar CIO a insistat că suspendarea COR nu va avea niciun impact asupra deciziei sale.

„Așa cum se menționează în poziția și recomandările CIO din 28 martie 2023, care rămân pe deplin în vigoare, CIO își rezervă dreptul de a decide cu privire la participarea sportivilor individuali neutri cu pașaport rusesc la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 și la Jocurile Olimpice de iarnă de la Milano Cortina 2026 la momentul potrivit”, a adăugat Adams.

Luna trecută, Kremlinul declara că speră în revenirea Rusiei în „familia olimpică”, în timp ce sportivii din această țară au fost excluși din competiții după lansarea ofensivei ruse în Ucraina.

Rusia speră să poată trimite sportivi, cel puțin sub drapel neutru, la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

„Sperăm că rațiunea va triumfa, că ideea de olimpism va triumfa și că vom reveni în familia olimpică”, a declarat, la finele lui septembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliștilor.

Președintele Comitetului Olimpic Rus, Stanislav Pozdniakov, afirma, la rândul său, că Rusia nu va boicota JO de la Paris și că fiecare sportiv rus este liber să aleagă dacă dorește sau nu să participe sub un drapel neutru. Sportivii ruși au fost excluși din competiții după lansarea ofensivei ruse în Ucraina în 2022.

Însă, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a recomandat în martie reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în competițiile internaționale, sub drapel neutru și "cu titlu individual", pentru cei care nu au susținut activ ofensiva din Ucraina.

Potrivit lui Pozdniakov, recomandările CIO nu permit unui număr mare de sportivi ruși să participe la Jocurile Olimpice. Sportivii ruși au participat la Jocurile de la Tokyo în 2021, sub drapelul comitetului lor olimpic, "ROC", și nu al țării lor, sancțiune dictată ca urmare a dezvăluirii unei politici de stat de dopaj în Rusia, în special în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din 2014.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău