Comitetul Internațional Olimpic acuză Rusia de încălcarea flagrantă a Cartei Olimpice: Moscova va organiza evenimente sportive pur motivate politic

  • 26 Martie 10:32
Comitetul Internațional Olimpic acuză Rusia de încălcarea flagrantă a Cartei Olimpice: Moscova va organiza evenimente sportive pur motivate politic

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) își reafirmă poziția puternică în raport cu politizarea sportului. Această poziție este un principiu fundamental al Cartei Olimpice, care spune. „Recunoscând că sportul își găsește loc în cadrul societății, organizațiile sportive din cadrul Mișcării Olimpice vor aplica neutralitatea politică. Acestea au drepturi și obligații de autonomie, care includ stabilirea și controlul liber a regulilor sportului, determinarea structurii și guvernării organizațiilor lor, beneficiind de dreptul la alegeri libere de orice influență externă și de responsabilitatea de a asigura aplicarea principiilor bunei guvernări.”

De asemenea, Carta Olimpică mai precizează:

„Misiunea CIO este de a promova olimpismul în întreaga lume și de a conduce Mișcarea Olimpică. Rolul CIO este: (…) să se opună oricărui abuz politic sau comercial asupra sportului și a sportivilor.”

Aceste principii au fost recunoscute și susținute în mod repetat de mai multe rezoluții ale Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în ultimii ani, inclusiv prin „recunoașterea expresă a principiilor fundamentale ale Cartei Olimpice” (A/RES/78/10 – Construirea unei lumi mai bune prin intermediul sportului si Idealului Olimpic din noiembrie 2023).

Aceste rezoluții au susținut și rolul de conducere al CIO, în special rezoluția A/RES/77/27 – Sportul ca factor de dezvoltare durabilă (din noiembrie 2022), spunea că Adunarea Generală a ONU „sprijină independența și autonomia sportului, precum și misiunea Comitetului Olimpic Internațional de a conduce mișcarea olimpică și a Comitetului Paralimpic Internațional de a conduce mișcarea paralimpică”.

Majoritatea acestor rezoluții au fost adoptate prin consens de toate statele membre ONU, cu excepția celei mai recente, care a fost trecut cu abțineri doar de Federația Rusă și Republica Arabă Siriană.

CIO notează că, contrar principiilor fundamentale ale Cartei Olimpice și rezoluțiilor Adunării Generale a ONU, guvernul rus intenționează să organizeze evenimente sportive pur motivate politic în Rusia. Guvernul rus a creat și finanțat „Asociația Internațională de Prietenie” (IFA), pentru a găzdui „Jocurile de prietenie” de vară și iarnă.

Se pare că prima ediție a „Jocurilor de prietenie de vară” este planificată să aibă loc la Moscova și Ekaterinburg (Rusia), în septembrie 2024, iar „Jocurile de prietenie de iarnă” la Soci (Rusia), în 2026.

În acest scop, guvernul rus a declanșat o ofensivă diplomatică foarte intensă prin faptul că delegațiile guvernamentale și ambasadorii, precum și autoritățile ministeriale și alte autorități guvernamentale, se adresează guvernelor din întreaga lume. Pentru a face și mai evidentă motivația lor pur politică, ei ocolesc în mod deliberat organizațiile sportive din țările lor țintă. Aceasta este o încălcare flagrantă a Cartei Olimpice și, în același timp, o încălcare a diferitelor rezoluții ale ONU.

Este o încercare cinică a Federației Ruse de a politiza sportul. Comisia Sportivilor CIO, reprezentând toți sportivii olimpici din lume, se opune în mod clar folosirii sportivilor pentru propagandă politică. Comisia vede riscul ca sportivii să fie forțați de guvernele lor să participe la un astfel de eveniment sportiv complet politizat, fiind astfel exploatați ca parte a unei campanii de propagandă politică.

De asemenea, guvernul rus dă dovadă de lipsă totală de respect pentru standardele globale anti-doping și pentru integritatea competițiilor. Acesta este același guvern care a fost implicat în programul de dopaj sistemic la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci 2014 și, mai târziu, în manipularea datelor anti-doping.

Chiar săptămâna trecută, Agenția Mondială Antidoping (WADA) și-a exprimat „îngrijorarea continuă cu privire la planurile Rusiei de a organiza Jocurile Prieteniei, un eveniment neaprobat, în septembrie 2024. În special, este îngrijorător faptul că, deoarece evenimentul nu va avea loc sub protecția Codului Mondial Anti-Doping (Codul), sănătatea și corectitudinea sportivilor pot fi compromise. WADA îndeamnă toți semnatarii Codului să fie precauți și să nu legitimeze acest eveniment, deoarece agenția nu poate garanta programul anti-doping de a fi sau de a nu fi aplicat.

Această poziție este întărită de faptul că Agenția Națională Anti-Doping a Rusiei (RUSADA) nu se conformează în prezent în conformitate cu Codul, la moment nu există un laborator acreditat de WADA în Rusia și încrederea generală în sistemul de dopaj din Rusia rămâne scăzut.”

Din toate aceste motive:

– încălcarea flagrantă a Cartei Olimpice;
– încălcarea rezoluțiilor respective ale ONU;
– lipsa de respect pentru sportivi și pentru integritatea competițiilor sportive;

Mișcarea Olimpică condamnă cu fermitate orice inițiativă de politizare a sportului, în special organizarea de evenimente sportive complet politizate de către guvernul rus.

CIO îndeamnă cu fermitate toate părțile interesate ale Mișcării Olimpice și toate guvernele să respingă orice participare și sprijinire a oricărei inițiative care intenționează să politizeze pe deplin sportul internațional.

Comitetul Olimpic Internațional este o organizație internațională non-profit, civilă, neguvernamentală, formată din voluntari, care se angajează să construiască o lume mai bună prin sport. Redistribuie mai mult de 90% din veniturile sale către mișcarea sportivă mai largă, ceea ce înseamnă că în fiecare zi echivalentul a 4,2 milioane USD sunt destinate să ajute sportivii și organizațiile sportive de la toate nivelurile din întreaga lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău