Comitetul Internațional Olimpic a retras recunoașterea Federației Internaționale de Box

  • 22 Iunie 2023 15:20
Comitetul Internațional Olimpic a retras recunoașterea Federației Internaționale de Box

Comitetul Internațional Olimpic a ratificat recomandarea Comitetului său Executiv de retragere a recunoașterii Federației Internaționale de Box (IBA) ca organizație globală a acestui sport, transmite Agerpres.

Autoritatea boxului amator, discreditată de scandalurile repetate de arbitraj, o datorie abisală și un fost conducător uzbec considerat de SUA drept „unul dintre liderii crimei organizate", și-a proclamat totuși dorința de reformă prin alegerea unui nou președinte în decembrie 2020, în persoana rusului Umar Kremlev.

Dar, într-un raport publicat miercuri, CIO nu doar că a constat faptul că IBA "nu a îndeplinit condițiile" stabilite pentru reintegrarea sa, ci acuză federația că a intrat în confruntare directă cu organismul olimpic, mergând până la "intimidare'', în special după ce CIO a preluat organizarea turneului olimpic de box de la Paris 2024, după ce a făcut același lucru și cu ocazia Jocurilor de la Tokyo, în 2021.

Organizația olimpică deplânge, de asemenea, dependența financiară persistentă a IBA de gigantul rus Gazprom, principalul să sponsor, adus de Umar Kremlev, care a sfidat CIO autorizând boxerii ruși și belaruși să lupte sub propriile culori la Campionatele Mondiale feminine din luna martie, desfășurate în India.

Executivul CIO a reconfirmat prezența boxului la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, decisă încă de la sfârșitul anului 2020, dar menține suspansul în privința prezenței acestui sport la Olimpiada din 2028, de la Los Angeles, al cărei program trebuie adoptat anul acesta.

Căderea în dizgrație a IBA coincide cu apariția unui nou actor, foarte tânăra federație internațională World Boxing, propulsată în culise de mai multe federații occidentale, căreia i s-au alăturat deja Statele Unite și Elveția. Marea Britanie, Olanda și Noua Zeelandă au indicat la rândul lor că vor să urmeze exemplul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău