Comitetul FMI face apel la vigilență în privința inflației (Reuters)
-
14 Octombrie 2021 20:00
Comitetul Monetar și Financiar Internațional (IMFC) al Fondului Monetar Internațional va cere sporirea monitorizării dinamicilor inflaționiste și va solicita autorităților să fie pregătite "să adopte măsuri decisive pentru a menține stabilitatea prețurilor", se arată în proiectul de comunicat consultat de Reuters, potrivit Agerpres.
Comunicatul, care va fi emis joi de IMFC, indică sporirea semnificativă a temerilor de la reuniunile FMI și Băncii Mondiale de săptămâna aceasta că majorarea inflației s-ar putea dovedi mai durabilă.
"Actuala creștere a inflației încă este evaluată ca fiind determinată de factori temporari, dar acum pare mai puțin tranzitorie decât ne-am așteptat anterior, iar riscurile la adresa perspectivelor privind inflația pe termen scurt sunt în creștere, într-un mare număr de țări", se arată în comunicatul IMFC.
Economia mondială intră într-o fază de risc inflaționist, a avertizat marți Fondul Monetar Internațional, făcând un apel către băncile centrale să fie "foarte, foarte vigilente" și să ia măsuri devreme pentru a înăspri politica monetară dacă presiunile prețurilor se vor dovedi a fi persistente.
Cu ocazia publicării noului raport World Economic Outlook, economistul șef al FMI, Gita Gopinath, a spus că, datorită solidității revenirii economice, este prea devreme să vorbim despre stagflație chiar dacă unele probleme de aprovizionare au stimulat inflația.
"Am știut întotdeauna că la o revenire dintr-o gravă contracție vor exista probleme legate de decalajul dintre ofertă și cerere. Speranța noastră era că situația se va echilibra până la acest moment al anului...Dar am fost loviți de șocuri suplimentare, inclusiv unele șocuri provocate de fenomenele meteo, iar asta face ca dezechilibrele să persiste o perioadă mai îndelungată", a spus Gita Gopinath.
Scenariul de bază al FMI este că inflația va crește semnificativ până la finele anului, după care se va modera la mijlocul lui 2022 iar ulterior va reveni la nivelul la care era înaintea pandemiei. Însă raportul WEO publicat marți atrage atenția că "riscurile inflaționiste sunt orientate în sus" și sfătuiește băncile centrale să acționeze dacă presiunile prețurilor dau semne că vor persista.
Comitetul Monetar și Financiar Internațional (IMFC), care are 24 de membri, este organul executiv al Fondului Monetar Internațional