Comisia pentru Situații Excepționale se convoacă în ședință. Se propune introducerea stării de urgență

  • 19 Ianuarie 2022 12:29
Comisia pentru Situații Excepționale se convoacă în ședință. Se propune introducerea stării de urgență

Comisia pentru Situații Excepționale se întrunește astăzi în ședință pentru a discuta siguranța energetică, după ce gigantul rus „Gazprom” a înștiințat oficial „Moldovagaz” că va sista livrările de gaze către Rep. Moldova în cazul în care nu va fi achitată, până la 20 ianuarie, suma plății în avans de circa 63 de milioane de dolari. Despre aceasta a anunțat premierul Natalia Gavrilița într-un briefing. Ea a declarat că va cere, joi, Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic și că Guvernul va aplica mai multe măsuri pentru depășirea crizei, transmite Radio Chișinău.

Este pentru a doua oară, în ultima perioadă, când „Gazpromul” lansează note ultimative Rep. Moldova. Premierul Gavrilița a spus în briefing că în loc să-și ajute compania pe care o controlează în Rep. Moldova, „Gazprom” vine cu „amenințări”. În această situație, potrivit prim-ministrului, există riscuri reale la adresa securității țării.  

„Din păcate, „Gazprom”, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizor, amenință să lase consumatorii fără gaze. În anii precedenți „Gazprom” a permis „Moldovagaz” să acumuleze devieri negative în perioada de iarnă, care erau achitate în următoarele luni. Acum, când prețurile sunt anormal de înalte, compania nu mai acceptă asemenea practici, chiar dacă prevederile contractuale au rămas aceleași. Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării.”

Premierul a mai spus că va cere, joi, Parlamentului instituirea stării de urgență, iar Guvernul va aplica o serie de măsuri. Este vorba, în primul rând, de amânarea plății TVA de către „Moldovagaz” și achitarea în avans de către Guvern a compensațiilor pentru ianuarie și februarie.

Vom preciza că Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a afirmat în contextul declarațiilor Nataliei Gavrilița că livrările de gaze rusești sunt aspecte comerciale și nu politice, care țin de „Gazprom” și nu de Kremlin.

Iar vicepremierul pentru Infrastructură, Andrei Spânu, a declarat că situația în care s-a pomenit Rep. Moldova nu este o consecință a inacțiunilor Guvernului, ci un „rezultat al relațiilor comerciale dintre „Gazprom” și „Moldovagaz”. Andrei Spânu a declarat că regretă „schimbarea de atitudine” a „Gazpromului” în situația în care Moldova și-a achitat toate plățile curente și avansul pentru primele zece zile ale lunii ianuarie.  

„Din această sumă, de 63 mil. USD, „Moldovagaz” va reuși să achite 38 de milioane USD până mâine. Sumele achitate, cele 38 de milioane USD, care vor fi achitate azi și mâine reprezintă consumul pentru zece zile ale lunii ianuarie (...) Constatăm și regretăm că acționarul majoritar al „Moldovagaz” nu a reușit să-și susțină propria companie pentru a depăși această situație. Aceasta este o schimbare clară de atitudine față de anii precedenți, care nu ajută nici într-un fel.”

Andrei Spânu a mai spus că „Moldovagaz” s-a pomenit într-o situație dificilă din cauza diferențelor dintre tarifele actuale și prețul de achiziție pentru luna ianuarie care a crescut până la 650 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău