Comisie de anchetă: „Regimul oligarhic a paralizat instituțiile ca să poată fura bunuri”

  • 15 Februarie 2022 17:39
Comisie de anchetă: „Regimul oligarhic a paralizat instituțiile ca să poată fura bunuri”

Comisia parlamentară de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului a constatat, după trei luni de activitate, că „regimul oligarhic al lui Vlad Plahotniuc, cu rea intenție, a paralizat instituțiile statului, pe tot lanțul valoric, ca să poată nestingherit să fure din bunurile și resursele statului, care aparțin poporului”. Reforma administrației publice centrale, declarată ca una de succes, s-a dovedit a fi nu doar un eșec, dar și o acțiune bine premeditată de imobilizare a instituțiilor statului, ca acestea din urmă să nu își poată îndeplini competențele și atribuțiile de protejare a interesului public în raport cu hoții – sunt concluziile prezentate de președintele comisiei de anchetă, Ina Coșeru, deputată PAS, transmite IPN.

Ina Coșeru a menționat în cadrul unei conferințe de presă că au fost constatate situații de extragere neautorizată a substanțelor minerale utile din extravilanul localităților, precum și lipsa de reacție din partea autorităților publice în adoptarea măsurilor pentru contracararea acestor ilegalități. Totodată, au fost valorificate substanțe minerale utile de către agenții economici cu încălcarea prevederilor contractelor de folosință a subsolului, a perimetrului minier, a planurilor de execuție, de exploatare, de recultivare. Activitatea de exploatare minieră pe terenurile cu destinație agricolă s-a desfășurat în lipsa excluderii acestora din circuitul agricol și fără achitarea despăgubirilor corespunzătoare de producție agricolă, nu au fost executate obligațiile privind cultivarea sectoarelor de teren degradate de lucrări miniere, iar ca rezultat solul și mediul sunt supuse degradării în proporții considerabile.

„Prin modificarea Codului Subsolului, în 2017, au fost excluse un șir de competențe ale instituțiilor statului de intervenție în cazul încălcării legislației în acest domeniu de o importanță majoră pentru securitatea economică și dezvoltarea țării. Inspectoratul pentru Protecția Mediului deseori ușor poate să aplice o amendă pentru o persoană fizică care arde frunze în ogradă, dar nu are pârghii funcționale de a sancționa agenții economici care fură zeci sau poate chiar sute de milioane de lei din resursele statului. Cei care au capturat statul Republica Moldova și l-au transformat în stat oligarhic, inclusiv grupul parlamentar de deputați, nu  doar au admis, dar au fost părtași și participanți activi la distorsionarea cadrului normativ, inclusiv în sectorul exploatării resurselor minerale utile”, a menționat Ina Coșeru.    

Pe parcursul anilor 2018-2021, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a aplicat amenzi în valoare totală de numai 202 mii de lei, chiar dacă au avut loc încălcări la mai multe cariere. În perioada anilor 2011-2020, de către procurori s-a dispus pornirea a 55 de cauze penale. În privința a opt cauze urmărirea penală a fost finalizată și aceste dosare au fost remise spre examinare instanțelor de judecată. Prejudiciul estimativ adus mediului ca urmare a acțiunilor ilegale ale agenților economici constituie 850 de milioane de lei. Totodată, prejudiciul reparat constituie doar 1,2 milioane de lei sau 0,14%. Nimeni nu a fost tras la răspundere penală pentru gestionarea frauduloasă a resurselor minerale utile. Comisia de anchetă urmează să clarifice câți miniștri au intrat în posesia unor cariere, a specificat Ina Coșeru.

Mariana Cușnir, secretarul comisiei de anchetă, deputată PAS, a spus că exploatarea substanțelor minerale utile este privită ca o afacere deși domeniul ar fi trebuit să fie finanțat de stat și să fie o chestiune importantă pe agenda autorităților publice centrale.

În Republica Moldova desfășoară activități de extragere a zăcămintelor de substanțe minerale utile 147 de agenți economici. Comisia de anchetă a fost creată în noiembrie 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău