Comisia Vetting vrea clarificări în privința integrității unor candidați la CSJ și CSM. Cine sunt aceștia

  • 12 Martie 08:48
Comisia Vetting vrea clarificări în privința integrității unor candidați la CSJ și CSM. Cine sunt aceștia

Anatolie Țurcanu, judecător în funcție la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Vladislav Gribincea, candidat la funcția de judecător CSJ, și Sergiu Băieșu, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea societății civile, au fost notificați de către Comisia Vetting că sunt invitați la audieri. În notificările cu privire la audieri, Comisia a transmis candidaților dubiile sale cu privire la integritatea acestora, care urmează a fi discutate în cadrul interviurilor.

În conformitate cu Regulamentul de organizare și funcționare, Comisia permite accesul subiecților la toate materialele din dosarele lor de evaluare. Astfel, subiectul va solicita accesul la dosar printr-o scrisoare electronică adresată Secretariatului cu cel puțin 7 zile înainte de ziua stabilită pentru audiere. Secretariatul va furniza candidatului copiile documentelor în format digital accesibil doar pentru citire în termen de 3 zile de la recepționarea solicitării, scrie Bizlaw.md.

Totodată, candidații au la dispoziție cel mult 3 zile de la primirea notificării pentru a confirma participarea la audieri și, dacă consideră necesar, pentru a solicita ca anumite părți ale acestora să se desfășoare în ședință închisă. Subiecții pot decide dacă participă sau nu la audieri. În cazul în care un candidat refuză să participe la interviu, Comisia își va finaliza evaluarea pe baza informațiilor colectate din diferite surse, inclusiv cele deschise, și din comunicarea avută cu candidatul pe parcursul procesului de evaluare.

Aceste audieri au fost programate prealabil pentru data de 20 martie. Comisia va furniza detalii suplimentare pe măsură ce candidații vor confirma prezența.

Reamintim că, judecătorii CSJ în funcție și candidații la CSJ sunt evaluați conform criteriilor de integritate stabilite în Legea 65/2023, iar evaluarea candidaților la CSM și în colegiile CSM se face pe baza criteriilor identificate în Legea 26/2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău