Comisia specială a audiat funcționarii Ministerului Educației, Primăriei și CNA în dosarul licitațiilor trucate

  • 20 Ianuarie 2017 16:54
Comisia specială a audiat funcționarii Ministerului Educației, Primăriei și CNA în dosarul licitațiilor trucate

Comisia parlamentară specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ a audiat vineri, 20 ianuarie, mai mulți responsabilii din cadrul Ministerului Educației, primăriei Chișinău și CNA.

Audierile au fost organizate în contextul dosarelor licitațiilor trucate la achiziționarea produselor alimentare pentru grădinițele din capitală. Autoritățile continuă să se disculpe, pasându-și responsabilitățile. 

Șeful direcției învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu, a declarat că ministerul nu are competențe directe în supravegherea licitațiilor organizate pentru achiziționarea produselor alimentare.

Primăria municipiului Chișinău a instituit o comisie care a efectuat controale la școli și grădinițe. Potrivit secretarei comisiei respective, Lucia Caciuc, nu atât managerii instituțiilor ar fi vinovați, cât agenții economici, pentru că nu există o concurență reală pe piața achizițiilor de produse alimentare.

Pe de altă parte, autoritățile municipale nu au făcut niciun control în 2016 asupra modului cum au fost desfășurate achizițiile, după cum reiese tot din raportul comisiei primăriei. 

Comisia parlamentară a propus elaborarea unui nou sistem de achiziții centralizat, având un caiet de sarcini unic, astfel încât produsele alimentare să fie procurate de o singură instituție la nivel de raioane sau la nivelul municipiului Chișinău.

Membrii comisiei au mai remarcat o serie de probleme precum existența unor conflicte de interese în procesul de achiziții publice și faptul că unii agenți economici vindeau la prețuri diferite aceleași produse, în diferite sectoare ale capitalei.

CNA a inițiat 17 dosare penale pe numele mai multor agenți economici și responsabili din cadrul direcțiilor municipale de învățământ. Deocamdată, niciun dosar nu a fost expediat în judecată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău