Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a organizat consultări publice pentru definitivarea pachetului de legi privind activitatea SIS

  • 21 Martie 2023 14:25
Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a organizat consultări publice pentru definitivarea pachetului de legi privind activitatea SIS

Comisia parlamentară securitate națională și ordine publică a supus astăzi, 21 martie, consultărilor publice pachetul de legi privind activitatea Serviciului de Informații și Securitate - prima consultare, după avizul și recomandările Comisiei de la Veneția aprobate acum zece zile. La dezbateri au participat reprezentanți ai instituțiilor de stat și ai societății civile, scrie Radio Chișinău.

Revizuirea atribuțiilor oferite SIS, modul de numire, demitere și suspendare a directorului SIS prin reducerea la maxim a influenței politice, exemplificarea clară a rolului președintelui țării în coordonarea serviciului - sunt doar câteva din recomandările Comisiei de la Veneția, în legătură cu legea privind reformarea Serviciului de Informații și Securitate.

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate și apărare, Lilian Carp susține că în final, legea trebuie să asigure securitatea statului și să nu permită abuzuri.

„Avizul Comisiei de la Veneția a scos la iveală mai multe lacune. Este vorba despre atribuțiile pe care trebuie să le aibă SIS-ul, mandatul de securitate, controlul parlamentar și cel extern. În cadrul acestor consultări publice, ne propunem să identificăm soluții pentru ca să adoptăm o lege corectă, care să apere securitatea statului și să nu permită abuzuri” a declarat Lilian Carp.

În ceea ce privește activitatea contrainformativă, Comisia de la Veneția a cerut ca aceasta să fie delimitată clar de investigația penală, a explicat directorul SIS,  Alexandru Mustață:

Pentru Comisie nu era foarte clar unde intervine delimitarea și care este relația Serviciului cu Procuratură, până unde SIS acționează în baza mandatului de securitate și de unde acționează împreună cu Procuratura în cadrul unei investigații penale. Comisia a recomandat ca mandatul de securitate să fie autorizat nu de un judecător de instrucție ci de un judecător de la Curtea Supremă de Justiție. Un punct foarte important menționat de Comisie ține de contorul parlamentar, din partea procuraturii și instanțelor de judecată dar și crearea unei structuri care ar asigura controlul extern și independent al activității SIS”, a explicat directorul SIS,  Alexandru Mustață.

În acest sens, propunerea SIS în vederea legiferării structurii independente, preluată din legislația altor țări europene, ar fi crearea unei Comisii de audit  a legalității activității SIS, post factum, formată din reprezentanți ai procuraturii și instanțelor de judecată.

Pentru a aduce modificări constructive la pachetul de legi, președintele Asociației Businessului European, Sergiu Bozianu, expert în domeniul datelor cu caracter personal, a propus crearea unui grup de lucru reprezentativ care să se expună pe sectoare specifice:

Reprezentanta Centrului pentru protecția datelor cu caracter personal, Ira Ciubuc, a cerut ca în formatul final legile să respecte dreptul la viața privată a persoanelor fizice. Iar directoarea Asociația Companiilor IT și Comunicații,  Marina Bzovii, a făcut referire transparență atunci când se solicită accesul la informații de la o entitate privată.

Unii dintre participanții la consultări au cerut chiar retragerea proiectelor de legi de pe ordinea de zi a Parlamentului, pentru a fi reformulate. Președintele Comisiei securitate Lilian Carp, a menționat că pregătirea modificărilor pot fi făcute în urma dezbaterilor dintre prima și a doua lectură.

Inițiativele introduse pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului se referă la reformarea SIS, activitatea contrainformativă și statutul special al ofițerilor SIS și sunt menite să consolideze reziliența securității naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău