Comisia pentru transport și turism a Parlamentului European a adoptat un proiect de rezoluție care include un apel la emiterea de certificate comune de vaccinare

  • 25 Februarie 2021 19:20
Comisia pentru transport și turism a Parlamentului European a adoptat un proiect de rezoluție care include un apel la emiterea de certificate comune de vaccinare

Criterii europene pentru un turism "sigur și curat", care să includă și un certificat comun de vaccinare, ar trebui să fie incluse într-o nouă strategie a UE privind turismul sustenabil, se menționează într-un proiect de rezoluție votat joi în Comisia pentru transport și turism (TRAN) a Parlamentului European (PE), notează Agerpres.

Proiectul de rezoluție privind întocmirea unei strategii UE privind turismul sustenabil, adoptată de comisia TRAN cu 47 de voturi pentru și două împotrivă, îndeamnă țările UE să includă sectorul turismului în planul lor de redresare și să ia în considerare reducerea TVA pentru aceste servicii, informează un comunicat de pe site-ul PE.

Textul menționează că pandemia a schimbat cererea călătorilor către un turism "sigur și curat" care să fie mai sustenabil. Eurodeputații le cer statelor membre să implementeze pe deplin și fără întârziere criterii comune pentru călătorii sigure, cu un protocol de siguranță pentru sănătate în UE care să prevadă testarea înainte de plecare și aplicarea carantinei doar în ultimă instanță.

Europarlamentarii vor un certificat de vaccinare comun, care ar putea deveni o alternativă la testele PCR și măsurile de carantină, odată ce vor exista suficiente dovezi că persoanele vaccinate nu transmit virusul, sau recunoașterea reciprocă a procedurilor de vaccinare. De asemenea, ei subliniază importanța implementării așa-numitului Passenger Locator Form (PLF) la nivelul UE și a dezvoltării de aplicații voluntare și interoperabile autonome de monitorizare, trasare și avertisment.

Proiectul de rezoluție îndeamnă, de asemenea, Comisia Europeană să introducă un sigiliu de certificare a igienei în UE, care ar putea certifica standarde minime pentru prevenirea și controlul răspândirii virusului COVID-19 și care ar putea restabili încrederea în sectorul turismului.

Eurodeputații au salutat și înființarea portalului "Re-open E" și îndeamnă statele UE să trimită informații clare privind introducerea sau ridicarea de viitoare restricții asupra libertății de mișcare Comisiei Europene.

Eurodeputații militează pentru o privire dincolo de pandemie și înlocuirea strategiei din 2010 asupra turismului în UE pentru a menține poziția Europei ca primă destinație. În final, textul cere Comisiei Europene să înființeze o Agenție Europeană pentru Turism.

"Cu vara care se apropie, vrem să evităm greșelile trecute și să introducem măsuri uniforme de călătorie, precum un protocol UE pentru teste înainte de plecare, un certificat de vaccinare și un sigiliu sanitar european. Turismul este unul dintre sectoarele care a fost lovit cel mai dur de această pandemie. Are nevoie să fie introdus în mod corespunzător în planul de redresare al statelor membre și de un mecanism care să arate cu claritate că beneficiază de sprijinul UE", a declarat raportorul PE Claudia Monteiro de Aguiar, din grupul PPE.

Rezoluția privind stabilirea unei strategii UE pentru turism sustenabil urmează acum să fie supusă la vot în plenul PE, posibil în cea de a doua sesiune din martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău