Comisia pentru Situații Excepționale recomandă introducerea stării de urgență pentru 60 de zile

  • 24 Februarie 2022 16:45
Comisia pentru Situații Excepționale recomandă introducerea stării de urgență pentru 60 de zile

În Republica Moldova urmează să fie instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, din cauza războiului din țara vecină Ucraina. Premierul Natalia Gavriliță va merge astăzi în parlament cu această propunere. Autoritățile fac apel la calm și spun că acum pentru cetățenii aflați pe teritoriul Republicii Moldova nu există pericole iminente, iar riscurile se referă mai mult la fluxurile mari de migranți.

Premierul Natalia Gavriliță propune instituirea unui regim special de intrare și ieșire din Republica Moldova, precum și  folosirea spațiului aerian în regim special. Una dintre acțiunile pe care ș-au concentrat atenția autoritățile de la Chișinău se referă la gestionarea fluxului de migranți la hotarul Republicii Moldova. Prim-ministrul a făcut apel la calm și a asigurat cetățenii că instituțiile statului sunt funcționale. Natalia Gavriliță a mai spus că nu există riscuri de aprovizionare cu gaze naturale sau energie electrică.

Deocamdată riscurile care se materializează țin de fluxurile migraționale, celelalte riscuri sunt gestionabile sau mici. Reiterez mesajul Băncii Naționale că sistemul bancar este rezistent, BNM are rezerve, nu este nevoie de panică. Ați văzut și îndemnurile rețelelor de comercializare a produselor alimentare: stocuri sunt, de aceea îndemnăm cetățenii să nu facă aceste procurări din cauza panicii”.

Autoritățile de la Chișinău sunt pregătite să primească câteva mii de migranți din Ucraina, au și pregătit câteva clădiri pentru a-i caza în caz de necesitate.

Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Nicu Popescu a îndemnat cetățenii moldoveni care se află în Ucraina în vizită sau care locuiesc acolo să se întoarcă acasă.

„Fac un apel public către cetățenii RM care se află vizită, trăiesc în Ucraina, ei se pot întoarce acasă. La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de tranzit. Rugăminte noastră față de persoanele care vor să intre de pe teritoriul Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova, să se direcționeze pe acele puncte de frontieră care se află pe segmentul frontierei controlate de autoritățile Republicii Moldova”.

Pentru a intra în vigoare, starea de urgență ar urma să fie votată de Parlamentul de la Chișinău.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău