Comisia pentru apărare din Camera Deputaților a dat un aviz pozitiv, în unanimitate, pentru ratificarea protocolului de aderare a Finlandei și Suediei la NATO
-
20 Iulie 2022 08:35
Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților a dat, marți, un aviz pozitiv „istoric”, în unanimitate, asupra proiectului de lege pentru ratificarea protocolului de aderare a Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică (NATO), a anunțat președintele Comisiei, Pavel Popescu.
„Un aviz pozitiv istoric dat cu câteva minute în urmă de către membrii Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, în unanimitate, asupra proiectului de Lege pentru ratificarea Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, și a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949. Alianța NATO mai puternică, mai unită, mai sigură”, a scris Pavel Popescu, pe Facebook.
La începutul lunii, Canada a devenit prima țară din NATO care a ratificat protocoalele de aderare ale Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică, în aceeași zi în care cele două țări scandinave și cele 30 de națiuni membre au semnat respectivele documente care pavează calea spre extinderea NATO.
Ulterior, protocoalele de aderare a Finlandei și Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord au fost ratificate și de Parlamentul Germaniei, iar președintele american Joe Biden a trimis Senatului spre semnare protocoalele de aderare ale celor două țări, făcând astfel un pas decisiv în direcția ratificării de către SUA a procesului de integrare a celor două țări nordice la NATO.
Finlanda și Suedia au finalizat în urmă cu două săptămâni discuțiile de aderare la sediul NATO din Bruxelles, așa cum au convenit liderii NATO în declarația finală a summitului lor de la Madrid. Ambele țări și-au confirmat în mod oficial dorința și capacitatea de a îndeplini obligațiile și angajamentele politice, juridice și militare pe care le presupune statutul de membru NATO.