Comisia parlamentară de control al finanțelor publice, despre procesul de judecată împotriva companiei „Avia Invest”

  • 12 Mai 2020 14:47
Comisia parlamentară de control al finanțelor publice, despre procesul de judecată împotriva companiei „Avia Invest”

Agenția Proprietății Publice a inițiat un nou proces de judecată împotriva companiei „Avia Invest” care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit reprezentanților instituției, concesionarul nu a prezentat garanția de bună execuție și nu a achitat unele penalități legate de executarea obligațiilor financiare. Subiectul a fost discutat în cadrul Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice.

Directorul adjunct al Agenției Proprietății Publice, Mihai Șoțchi, a comunicat că procesul de judecată a fost înaintat la Judecătoria Chișinău, sectorul Centru, dar instituția nu a fost citată, deocamdată.

„Am mai înaintat un proces de judecată pentru neprezentarea garanției de bună execuție, obiectul căreia îl are rezoluțiunea acestui contract pentru neonorarea obligațiilor contractuale și pentru achitarea anumitor penalități pentru neexecutarea obligațiilor financiare care urmau a fi îndeplinite în etapele respective.”

O altă problemă legată de compania concesionară este faptul că, până acum, nu a prezentat garanția bancară, a spus Mihai Șoțchi.

„Recent am primit doar o notificare precum că Avia Invest a încheiat prin intermediul unei companii de asigurări un contract facultativ de răspundere în domeniul dat. Pentru a verifica legalitatea acestui contract de asigurare, am notificat Comisia Națională a Pieței Financiare, în urma căreia am primit un răspuns prin care s-a comunicat că compania de asigurări nu era în dreptul de a emite o asemenea asigurare, reieșind din faptul că compania dată nu ține de activele și marja de solvabilitate necesară.”

Compania de asigurare a reziliat contractul, iar Avia Invest a fost informată repetat să prezinte garanția bancară, a menționat directorul adjunct al Agenției proprietății Publice.

Întrebat despre investițiile efectuate de către compania concesionară, Mihai Șoțchi, a menționat că în perioada 2013-2015, concesionarul a efectuat lucrări în valoare de 51,5 milioane de euro. 16, 4 milioane de euro reprezintă surse externe sub formă de credite și împrumuturi, cinci milioane de euro reprezintă investițiile directe ale concesionarului sub formă de aport la capitalul social, iar 31 de milioane de euro sunt mijloace financiare provenite din activitatea operațională.

Pentru verificarea fizică a lucrărilor efectuate de către concesionar, Agenția Proprietății Publice s-a adresat Agenției Supraveghere Tehnică și Inspecției Financiară, însă nu a primit un răspuns din partea acestor două instituții.

De la ședința comisiei au lipsit reprezentanții ministerului Justiției și ai ministerului Economiei și Infrastructurii, care au comunicat printr-o notă informativă măsurile întreprinse. În opinia președintelui comisiei, Igor Munteanu, lipsa reprezentanților acestor două instituție este o sfidare a Parlamentului. Totodată, el a amintit despre acțiunea depusă de Avia Invest la Curtea Internațională de Arbitraj, care ar putea aduce prejudicii bugetului de stat.

„Felul în care ni s-a prezentat poziția ministerului este cel puțin șocantă. Din partea ministerului Justiției ne-am fi dorit o prezență și o explicație mai calificată pentru că acest litigiu adus la New York reprezintă un risc foarte mare ca noi să pierdem niște bani. Dacă noi o să pierdem bani, mai ales în condițiile pandemiei, va fi nu doar rușinos, dar va fi o lovitură puternică pentru bunăstarea cetățenilor acestui stat.”

Amintim că în luna aprilie compania Avia Invest anunța că va depune o acțiune la Curtea Internațională de Arbitraj împotriva autorităților de la Chișinău, deoarece nu ar respecta condițiile și obligațiile din acordul de concesiune.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău