Comisia parlamentară a avizat negativ proiectul de lege care prevede modificarea denumirii limbii de stat în Constituție
-
06 Decembrie 2017 13:39
Comisia parlamentară pentru mediu și dezvoltare regională a avizat miercuri, 6 decembrie, negativ proiectul de lege care prevede modificarea denumirii limbii de stat în Constituția Republicii Moldova, din „moldovenească” în română.
În favoarea acestei inițiative au votat 3 deputați - democrații Nae-Simion Pleșca, Iurie Chiorescu și deputatul Grupului Parlamentar Popular European, Simion Grișiuc. Împotrivă acestei modificări au fost socialiștii, Radu Mudreac, Petru Corduneanu, Eduard Smirnov și democratul Damian Caraseni.
Și comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice a dat săptămâna trecută primul aviz negativ modificării articolului 13 în Constituție. Comisia pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, cât și comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie au avizat pozitiv acest proiect de lege.
Inițiativa legislativă a fost înregistrată în Parlament, cu semnăturile liberal-democraților, liberalilor, popular-europenilor și ale unor deputați democrați, după ce Curtea Constituțională a avizat proiectul la sfârșitul lunii octombrie.
În 2013, magistrații constituționali au decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română și că textul Declarației de Independentă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme, adoptat câțiva ani mai târziu.