Comisia NATO-Ucraina, reunită la Bruxelles, a discutat pe marginea situației din Donbas și Crimeea

  • 18 Octombrie 2018 15:51
Comisia NATO-Ucraina, reunită la Bruxelles, a discutat pe marginea situației din Donbas și Crimeea

Comisia NATO-Ucraina, reunită, miercuri, la Bruxelles, a discutat pe marginea situației umanitare generate de conflictul din Donbas și despre drepturile omului în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată în mod ilegal de Federația Rusă.

Reuniunea a avut loc sub președinția Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, cu participarea secretarului general adjunct, Rose Gottemoeller, a șefului Misiunii ucrainene la NATO, Vadim Pristaiko, și a 29 de ambasadori ai țărilor membre ale Alianței.

"Statele membre ale NATO și-au exprimat îngrijorarea față de situația umanitară din zona de conflict și de încălcarea drepturilor omului în Crimeea" - a declarat un oficial NATO, după reuniune, adăugând că Alianța a subliniat importanța implementării depline a acordurilor de la Minsk și a asigurat Kievul că susține integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Ministrul Teritoriilor Ocupate Temporar din Ucraina, Vadim Cerniș, prezent la reuniune, i-a informat pe partenerii Ucrainei din cadrul Alianței în legătură cu oprimarea drepturilor civile, politice și de altă natură ale cetățenilor ucraineni din teritoriile ocupate ale Donbasului și din Crimeea, despre consecințele economice ale ocupației rusești, confiscarea întreprinderilor ucrainene și utilizarea ilegală a resurselor naturale ale Ucrainei de către Rusia.

Cerniș a subliniat că guvernul ucrainean "a simplificat foarte mult procedura pe care camioanele umanitare trebuie să o parcurgă pentru a ajunge în teritoriile ocupate, acest lucru fiind aplicat și în cazul medicamentelor care trebuie să ajungă cu rapiditate și fără probleme la bolnavi, dar și a produselor alimentare, a materialor de construcție și a substanțelor de tratare a apei".

Amintim că, de mai bine de un an, Ungaria blochează desfășurarea reuniunilor Comisiei Ucraina-NATO la cel mai înalt nivel. Comisia se reunește, însă, în mod regulat, la nivel de ambasadori, la aceste întâlniri putând participa și oficiali ucraineni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău