Comisia Națională pentru Integritate a eșuat

  • 14 Martie 2013 13:50
Comisia Națională pentru Integritate a eșuat

Transparency International Moldova a prezentat un raport de monitorizare a modului în care demnitarii publici și-au declarat veniturile și proprietățile.

Comisia Națională pentru Integritate (CNI) a eșuat în procesul de verificare a declarațiilor pe venit și proprietății a funcționarilor pentru anul trecut din cauza numărului mare de dosare și a cadrului legislativ defectuos, consideră experții de la Transparency International Moldova. Reprezentanții CNI sunt de acord cu aceste constatări și speră că pe viitor procesul de verificare va fi mai eficient.

Transparency International Moldova a prezentat  un raport de monitorizare a modului în care demnitarii publici și-au declarat veniturile și proprietățile. Raportul a vizat 20 de autorități publice centrale. Potrivit organizației, cea mai bună situație s-a înregistrat la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și la Ministerul Justiției, iar la coada clasamentului se află Ministerul Mediului și cel al Afacerilor Interne. Cele mai mari probleme în aplicarea legii țin de faptul că nu a fost asigurată în deplină măsură depunerea declarațiilor la numirea în funcție și la încetarea activității, nu a fost efectuat niciun control al acestor declarații de către CNI, inclusiv din cauza creării cu întârziere a acestei instituții, a declarat expertul Mariana Calughin.

Reprezentantul CNI, Dumitru Florea a recunoscut că în acest an instituția nu va putea verifica cele aproximativ 25 de mii de declarații pe venit și tot atâtea privind conflictul de interese. El însă a menționat că se depun eforturi ca, pe viitor, să se realizeze controlul acestora.

Amintim că Parlamentul urma să creeze Comisia Națională pentru Integritate până la 1 martie anul trecut, dar procesul a fost finalizat abia la începutul anului curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău