Comisia Națională a Pieței Financiare a actualizat reglementările în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului

  • 26 Decembrie 2023 14:07
Comisia Națională a Pieței Financiare a actualizat reglementările în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat Regulamentul privind măsurile de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, elaborarea căruia a fost determinată de necesitatea implementării prevederilor Legii nr. 66/2023 pentru modificarea unor acte normative, precum și în vederea redresării deficiențelor identificate de către Comitetul MONEYVAL.

Regulamentul vizează societățile de investiții, societățile de registru, Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, precum și administratorii fondurilor de pensii facultative, societățile de administrare a investițiilor și furnizorii de finanțare participativă - în calitatea acestora de entități raportoare determinate de Legea nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Noutatea Regulamentului constă în introducerea unui set de factori și criterii de risc, care vor fi utilizați în vederea identificării de către entitățile raportoare a tranzacțiilor care prezintă un risc sporit. Suplimentar, actul normativ include prevederi cu privire la abordarea bazată pe risc în activitatea acestora, precum și clasificarea clienților potrivit riscurilor asociate, verificarea cunoștințelor persoanelor cu responsabilități în aplicarea măsurilor de cunoaștere a clienților pentru a se asigura de faptul că sunt pregătite în mod adecvat pentru îndeplinirea atribuțiilor ce le revin.

În particular, Regulamentul stabilește cerințe specifice atât față de conținutul Programelor proprii de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului în cadrul filialelor, sucursalelor și altor subdiviziuni deținute de către entitățile raportoare, cât și standarde tehnice ce urmează a fi aplicate în raport cu relațiile de afaceri ce implică jurisdicții străine, având în vedere atât Recomandările FATF privind controlul intern în cadrul filialelor și subdiviziunilor străine, cât și practica UE. Totodată, pentru implementarea eficientă a prevederilor Legii nr. 308/2017, au fost introduse cerințe specifice pentru efectuarea auditului extern de către entitățile raportoare. 

Odată cu publicarea noului Regulament în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, urmează a fi abrogat vechiul Regulament privind măsurile de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, aprobat prin Hotărârea CNPF nr. 38/1/2018. Totodată, entitățile raportoare din aria de supraveghere a CNPF vor avea la dispoziție patru luni de la data intrării în vigoare a noului Regulament pentru ajustarea documentelor de politici interne în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului.

Notă: Înainte de aprobare, proiectul de Regulament a fost transmis spre avizare autorităților publice, instituțiilor interesate și supus consultării publice. Proiectul Regulamentului este disponibil pe pagina web oficială a CNPF aici: https://www.cnpf.md/ro/general-6480.html

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău