Comisia LIBE din Parlamentul European: România, pregătită să intre imediat în spațiul Schengen

  • 25 Aprilie 2018 16:58
Comisia LIBE din Parlamentul European: România, pregătită să intre imediat în spațiul Schengen

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a aprobat miercuri un raport în care denunță „unele deficiențe” în funcționarea spațiului Schengen, cum ar fi controalele temporare introduse la frontiere ca urmare a valului de migranți, în același text menționându-se că România și Bulgaria sunt pregătite pentru o intrare imediată în acest spațiu de liberă circulație, transmite agenția EFE.

Potrivit Agerpres, eurodeputații comisiei LIBE cer guvernelor statelor ce fac parte din Schengen să aplice criteriul încrederii reciproce care a stat la baza creării acestui instrument ce permite libertatea de mișcare între state fără controale la granițe.

Acesta este primul raport anual privind funcționarea spațiului Schengen elaborat de PE, în care sunt descrise 'unele deficiențe', precum reintroducerea controalelor temporare la frontiere, decizie pe care autorii raportului o pun pe seama a ceea ce ei numesc 'eșecurile' sistemului de azil comun și lipsa de voință politică și de solidaritate între statele membre ale Uniunii Europene.

Mai mult decât atât, ei condamnă 'orice ridicare a unor bariere fizice, cum ar fi gardurile'. Ungaria a ridicat astfel de garduri pentru a opri imigrația la granița sa cu Serbia, Croația și Slovenia, numai cea din urmă făcând parte din Schengen.

Printre acțiunile pe care eurodeputații consideră că trebuie să le întreprindă guvernele europene sunt enunțate necesitatea stabilirii unui sistem eficient de răspuns pentru misiunile de salvare a migranților care vin pe mare către Europa, pentru a se evita astfel pierderile de vieți omenești, precum și consolidarea cooperării cu statele de unde provin migranții.

De asemenea, membrii comisiei LIBE doresc să fie efectuate vizite surpriză la frontiere pentru a evalua pe teren funcționarea spațiului Schengen, autoritățile competente să întocmească statistici și să fie consolidată cooperarea între polițiile de frontieră naționale.

Pe de altă parte, eurodeputați acestei comisii au reiterat în raportul lor că România și Bulgaria sunt 'pregătite' pentru o intrare 'imediată' în spațiul Schengen, poziție împărtășită de Comisia Europeană, nu însă și de Consiliul European, unde sunt reprezentate statele membre. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău