Comisia LIBE, "acord definitiv" cu Președinția Consiliului UE: Laura Codruța Kovesi, primul procuror-șef european

  • 25 Septembrie 2019 09:26
Comisia LIBE,

Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European a ajuns la un "acord definitiv" cu Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de șef al Parchetului european, informează Mediafax.

"Echipele de negociere pentru șefia Parchetului european, etapa finală, după ani de dezbateri: alături de colegii M. Pagaza și M. Holmeier și de reprezentanții Președinției finlandeze. Acord final între Consiliu și Parlamentul European: Laura Kovesi, primul procuror-șef european", a declarat marți seară, prin Twitter, Juan Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei LIBE, potrivit sursei citate

Parlamentul European a transmis: "Echipele de negociere ale Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord în privința numirii Laurei Codruța Kövesi în fruntea noului Parchet European. Negocierile între Parlamentul European și Consiliu asupra noului procuror-șef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Echipa de negociere a Parlamentului a susținut-o pe doamna Kövesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opoziției miniștrilor UE până de curând".

Juan Fernando López Aguilar a adăugat, conform comunicatului PE: "Doamna Kövesi este alegerea perfectă pentru funcția de procuror-șef european. Are competențe profesionale desăvârșite. Mai mult, România nu deține pentru moment niciun post-cheie la nivel european, iar doamna Kövesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii".

"Suntem foarte bucuroși de faptul că doamna Kövesi va conduce noul Parchet european. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o instituție puternică și credibilă. Doamna Kövesi este deosebit de competentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupției cu o flexibilitate remarcabilă și mult curaj", a afirmat, la rândul său, președintele Comisiei PE pentru Control bugetar, Monika Hohlmeier.

Vicepreședintele Comisiei LIBE, Maite Pagazaurtundúa, a declarat: "Prin alegerea doamnei Kövesi în funcția de procuror-șef european, Parchetul European își va putea începe acum activitatea pentru a asigura mai multă siguranță și protecție cetățenilor. Noua instituție va avea un rol-cheie în pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale UE - numai infractorii vor fi neliniștiți în urma acestui acord".

Acordul asupra numirii Laurei Kövesi în funcția de procuror-șef al UE va trebui formalizat de către Parlamentul European și Consiliul UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19
Ploaie de scurtă durată
Umiditate:88 %
Vint:5,7 m/s
Sun
22
Mon
22
Tue
23
Wed
24
Thu
21

Curs oficial BNM 16 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7864 -0.0000
USD 16.7051 -0.0000
RON 4.0919 -0.0000
UAH 0.6112 -0.0000
RUB 0.2276 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău