Comisia juridică a Parlamentului nu a putut discuta amendamentele propuse de către deputații socialiști la proiectul legii privind organizațiile necomerciale
-
10 Iunie 2020 13:30
Comisia juridică a Parlamentului nu a putut astăzi discuta amendamentele propuse de către deputații socialiști la proiectul legii privind organizațiile necomerciale, care a provocat mai multe dezbateri în ultimul timp. Opoziția, dar și reprezentanți ai societății civile consideră că amendamentele propuse prezintă mai multe pericole pentru activitatea organizațiilor neguvernamentale.
Comisia juridică s-a întrunit în ședință pentru a examina inclusiv amendamentele propuse la Legea ONG-urilor de deputatul socialist Vasile Bolea care este și președinte al comisiei.
Modificările respective au fost prezentate de Igor Dodon ca o formulă de compromis, iar Vasile Bolea a comunicat pentru Radio Chișinău că acestea au fost discutate în cadrul majorității parlamentare, precum și cu societatea civilă.
„Este vorba de modificări și amendamente la art 6. din proiect. Au fost propuse de unii deputați din actuala majoritate, dar și de unele asociații obștești”, a menționat Bolea.
Ședința comisiei nu a mai avut loc pentru că membrii acesteia nu au putut aproba ordinea de zi. Respectiv, amendamentele propuse, printre care interdicția pentru ONG-uri de a monitoriza alegerile, nu au fost avizate de comisie și nu vor putea fi votate, a comunicat deputatul PAS Sergiu Litvinenco, membru al comisiei. El susține că modificările propuse de socialiști, după ce comisia, de fapt, avizase proiectul, contravin standardelor democratice în acest domeniu.
„Dacă aceste amendamente sunt acceptate, cu siguranță R. Moldova va rata tranșa de 30 de milioane de euro de la UE. Mai mult decât atâta, vom putea spune oficial că R. Moldova se îndreaptă spre un regim dictatorial”, consideră Litvinenco.
De asemenea, președintele fracțiunii Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a anunțat că deputații democrați vor susține doar amendamentele convenite cu delegația Uniunii Europene.
Și juristul de la Centrul de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă, atrage atenția asupra pericolelor pe care le-ar comporta legea dacă ar fi votată în formula propusă de socialiști.
„În forma în care au fost propuse aceste amendamente, nouă ni se par foarte periculoase. Asemenea prevederi nu am găsit nici în legislația Federației Ruse, sau a Ungariei, acolo unde există legislație împotriva ONG-urilor. Nici nu cred că ar trece un test constituțional”, a declarat expertul
Legea privind organizațiile necomerciale, votată de Parlament în prima lectură în anul 2018, ar urma să înlocuiască actuala legislație în domeniu, în vigoare încă din anii 90. Acesta are ca scop simplificarea procedurilor de înregistrare și de activitate a organizațiilor necomerciale. Reprezentanții guvernării și-a exprimat rezerve față de unele prevederi ale legii, considerând că ar permite susținerea de către societatea civilă a partidelor politice. Pe de altă parte, opoziția afirmă că anume socialiștii propun modificări care ar permite implicarea în campania electorală a fundațiilor de binefacere asociate unor politicieni.
Adoptarea legii respective în a doua lectură este una din condițiile pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească pentru a obține a doua tranșă a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene în valoare de 30 de milioane de euro.