Comisia guvernamentală pentru Integrare Europeană a evaluat rezultatele constatate în Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2023

  • 23 Noiembrie 2023 10:23
Comisia guvernamentală pentru Integrare Europeană a evaluat rezultatele constatate în Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2023

Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru anul 2023, rezultatele constatate și pașii următori pe care Republica Moldova îi va întreprinde în procesul de aderare la Uniunea Europeană au fost discutate la ședința Comisiei guvernamentale pentru Integrare Europeană, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean, a relatat pentru MOLDPRES Direcția comunicare și protocol a Guvernului.

Șeful Executivului a salutat progresele R. Moldova, incluse în raportul Comisiei Europene, publicat pe data de 8 noiembrie curent, accentuând importanța menținerii tendințelor pozitive și dinamizării proceselor începute: „Vom merge înainte cu aceeași motivație pentru a livra rezultate și a implementa calitativ agenda noastră de reforme. Concluziile Comisiei ne responsabilizează să muncim cu o intensitate și mai mare pentru a construi Europa aici, la noi acasă”, scrie sursa citată.

La rândul său, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a menționat că cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene au fost realizate în proporție de 94%, aceasta fiind rata care a stat la baza recomandării de începere a negocierilor cu țara noastră. În perioada următoare, efortul autorităților se va concentra pe finalizarea proceselor inițiate în justiție, dezoligarhizare și fortificarea capacităților Procuraturii Anticorupție.  

De asemenea, ministrul Nicu Popescu s-a referit la evoluțiile pozitive pe cele 33 de capitole, menționând că țara noastră a progresat în domenii, precum achizițiile publice, libera circulație a capitalului, serviciile financiare, politicile sociale și politica externă. Potrivit viceprim-ministrului, îmbunătățirea calificativului pe alte domenii va fi direct legată de transpunerea legislației Uniunii Europene atât în ceea ce privește adoptarea actelor normative, cât și în partea ce ține de implementarea acestora: „Este important să prioritizăm obiectivul european al țării noastre și să dăm dovadă de o mobilizare fără precedent”.

Membrii comisiei s-au referit, de asemenea, la posibilitățile de îmbunătățire a Mecanismului național de coordonare a integrării europene, în special a grupurilor de lucru sectoriale, pentru a asigura elaborarea contribuției naționale la Pachetul de extindere pentru anul 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău