Comisia Europeană vrea să schimbe regulile de pe piața gazelor naturale pentru a scădea prețurile

  • 18 Octombrie 2022 11:30
Comisia Europeană vrea să schimbe regulile de pe piața gazelor naturale pentru a scădea prețurile

La presiunile statelor membre și îngrijorată de apropierea iernii, Comisia Europeană urmează să își prezinte marți propunerile pentru atenuarea exploziei prețurilor la energie, aplecându-se asupra volatilității cotațiilor pe piața gazelor naturale, informează AFP.

În contextul în care există divergențe profunde în rândul celor 27 de state membre cu privire la plafonarea prețurilor, Bruxelles-ul mizează pe cel mai mic numitor comun: este vorba de măsuri "care fac obiectul unui consens maxim", a subliniat Executivul comunitar, potrivit Agerpres.

Dezvăluite la Strasbourg, aceste propuneri ale Executivului comunitar vor fi examinate joi și vineri de șefii de stat și de guvern, reuniți la summitul lor de la Bruxelles, înaintea posibilei adoptări în cursul lunii noiembrie.

Potrivit AFP, Comisia Europeană ar urma să prezinte marți în primul rând o reformă a indicelui de referință de pe piața gazelor naturale, TTF, care este utilizat în tranzacțiile efectuate de operatorii europeni, și a cărui creștere ar fi, potrivit Executivului comunitar, alimentată în mod "artificial" de speculație. Ideea este de a îl înlocui peste șase luni de un indice alternativ mai reprezentativ pentru aprovizionările reale.

Până atunci, Bruxelles preconizează "un mecanism temporar" pentru a corecta prețul gazelor naturale. Potrivit unei surse europene, ar fi vorba de un "coridor dinamic" (un interval flexibil în limitele căruia prețurile ar fi autorizate să fluctueze), pentru a încadra tranzacțiile de pe piața TTF, care ar permite temperarea volatilității și evitarea oricărei creșteri brutale.

De asemenea, Bruxelles-ul vrea să forțeze mâna statelor membre pentru a concretiza, în sfârșit, achizițiile comune de gaze la scara UE în vederea următorului sezon de umplere a depozitelor, pentru a obține astfel prețuri mai bune de la furnizorii "de încredere" (Norvegia, SUA) și să evite ca cele 27 de state membre să se concureze între ele.

Țările UE și-au dat acordul în luna martie pentru o platformă de achiziții comune, dar până acum nu a fost încheiată nicio tranzacție iar țările au continuat să negocieze separat. Comisia vrea acum să implice mai mult sectorul privat, via un consorțiu de firme importatoare.

În sfârșit, Comisia Europeană va propune un cadru de solidaritate consolidat pentru țările vulnerabile la riscul de penurie, precum și instrumente suplimentare pentru a reduce consumul de gaze: având în vedere eforturile foarte variabile ale țărilor membre, Germania și Țările de Jos solicită "obiective mai ambițioase și mai constrângătoare".

Pe de altă parte, Comisia Europeană nu ar urma să propună marți plafonarea prețului gazelor naturale achiziționate de furnizorii de electricitate pentru termocentralele lor, susține o sursă europeană citată de AFP. Acest dispozitiv, care se aplică deja în Portugalia și Spania, permite o reducere automată a prețului electricității. Acest mecanism s-a lovit de neîncrederea unor țări precum Germania și Țările de Jos, care se tem că există riscul să provoace o creștere a cererii de gaze ca urmare a apetitului crescut al furnizorilor de electricitate.

De asemenea, ideea unei plafonări a prețurilor la importurile de gaze, evocată de Comisia Europeană și solicitată de 15 state membre, pare a fi dată uitării. Berlinul se opune unei astfel de propuneri, de teamă că va agrava tensiunile pe partea aprovizionării cu gaze naturale lichefiate pe o piață mondială tensionată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău