Comisia Europeană vrea să investească opt miliarde de euro în supercomputere

  • 18 Septembrie 2020 19:42
Comisia Europeană vrea să investească opt miliarde de euro în supercomputere

Comisia Europeană ar putea aloca, în curând, suma de opt miliarde de euro pentru supercomputere, potrivit unei propuneri a Executivului comunitar destinată să mențină și să consolideze rolul de lider al Europei în materie de supercalcul și de informatică cuantică, informează DPA, preluat de Agerpres.

Comisia Europeană a propus vineri un nou regulament privind întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță. Acesta va sprijini activitățile de cercetare și inovare referitoare la noile tehnologii în materie de supercalcul, precum și la sistemele și produsele din acest domeniu, și, în același timp, va promova dezvoltarea competențelor necesare pentru a utiliza infrastructura și a constitui baza unui ecosistem de nivel mondial în Europa. Propunerea ar permite o investiție în valoare de opt miliarde euro în următoarea generație de supercomputere, un buget substanțial mai mare în comparație cu cel actual.

"Calculul de înaltă performanță este o capacitate digitală esențială pentru Europa. După cum am putut vedea în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, supercalculatoarele contribuie deja la căutarea de terapii, la recunoașterea și prognozarea răspândirii infecției sau la sprijinirea procesului decizional privind măsurile de limitare a răspândirii virusului", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Regulamentul vizează actualizarea regulamentului anterior al Consiliului care a instituit întreprinderea comună EuroHPC în octombrie 2018. Aceasta va permite Europei să își asume un rol de lider în cursa tehnologică în direcția următoarei frontiere în materie de supercalcul, și anume: supercalculatoarele exascale, capabile să execute peste un miliard de miliarde de operațiuni pe secundă; calculatoarele cuantice și calculatoarele hibride, care combină elemente de calcul cuantic și clasic și care vor putea efectua operațiuni pe care niciun supercalculator nu le poate realiza în prezent.

Întreprinderea comună EuroHPC va pune resursele europene existente în materie de supercalcul și de informatică cuantică la dispoziția tuturor utilizatorilor din întreaga Europă, inclusiv a utilizatorilor din sectorul public și a utilizatorilor industriali, în special a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), indiferent de locul în care se află. Noul buget este în curs de negociere; acesta va fi sprijinit de programele Orizont Europa, Europa digitală și Mecanismul pentru interconectarea Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău