Comisia Europeană vrea să dezvolte sprijinul psihologic și pentru sănătate mintală destinat refugiaților din Ucraina
-
09 Iunie 2022 19:03
Comisia Europeană (CE) a semnat un acord de contribuție în valoare de 7 milioane de euro cu Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, menit să le ofere sprijin psihosocial și pentru sănătate mintală persoanelor care fug din Ucraina, informează un comunicat al CE, citat de Agerpres.
Acordul urmărește să sprijine refugiații cu probleme de sănătate mintală și traumatisme psihologice grave, prin acordarea de prim ajutor și evaluare psihologice, precum și prin acordarea de sprijin psihosocial și de sănătate mintală pe termen mai lung, în propria lor limbă.
Contractul, finanțat prin programul EU4Health, acoperă acțiuni de consolidare a capacităților personalului și voluntarilor Crucii Roșii, ale personalului de intervenție de urgență și ale altor profesioniști din cinci țări ale UE (Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Republica Cehă) și se va derula timp de 24 de luni.
"De peste trei luni, milioane de oameni nevinovați din Ucraina au fost obligați să își părăsească locuințele, trăind cu cicatricile și traumele războiului barbar pe care Rusia îl poartă în Ucraina. Persoanele care fug din calea bombardamentelor, care trăiesc cu răni de război sau care se tem pentru soarta celor dragi din zonele de conflict au nevoie de sprijin psihologic specific pe măsură ce încep să își refacă viața", a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, citată într-un comunicat.
"Beneficiind de sprijinul și expertiza inestimabile ale Crucii Roșii și ale ONG-urilor partenere, ne angajăm să le furnizăm servicii esențiale refugiaților care sosesc în UE, cum ar fi un prim-ajutor psihologic și îndrumarea către servicii specializate, dacă este cazul, ceea ce va contribui în mod semnificativ la prevenirea și tratarea provocărilor legate de sănătatea mintală", a adăugat ea.