Comisia Europeană va prezenta un plan de acțiune pentru crearea unui „Schengen militar”

  • 28 Martie 2018 12:01
Comisia Europeană va prezenta un plan de acțiune pentru crearea unui „Schengen militar”

Comisia Europeană va prezenta miercuri, 28 martie, un plan de acțiune pentru crearea unui 'Schengen militar' cu scopul de a facilita transportul de trupe și de echipamente în cadrul Uniunii Europene, în prezent îngreunat de o multitudine de formalități administrative și de lipsa infrastructurii. Planul de acțiune prevede în special identificarea nevoilor pentru transportul de trupe și inventarierea infrastructurii utilizabile, potrivit Belga.

Aceste propuneri au o dimensiune practică, dar finalitatea lor este evidentă într-un moment în care tensiunile cu Rusia se acutizează', a explicat un diplomat european. 'Nu mai putem spune că un conflict în Europa este imposibil', afirmă și numeroși responsabili europeni în particular.

'Avem nevoie de un spațiu Schengen militar. Rușii au libertate de mișcare totală pe teritoriul lor. Noi trebuie să putem să ne mișcăm la fel de rapid, dacă nu mai repede, pentru a comasa forțe împotriva unui potențial inamic cu scopul de a-l descuraja', declarase recent generalul american Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane în Europa.

În timp ce cele 26 de state membre ale Spațiului Schengen au eliminat controalele la frontierele lor interne, 'avem nevoie de aceeași libertate de mișcare în cadrul UE ca un camion care transportă o încărcătură de mere din Polonia în Franța', a explicat el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău