Comisia Europeană va prezenta o propunere privind gestionarea activelor rusești blocate de UE

  • 08 Decembrie 2023 13:18
Comisia Europeană va prezenta o propunere privind gestionarea activelor rusești blocate de UE

Comisia Europeană urmează să aprobe, săptămâna viitoare, o propunere legislativă cu privire la legal procedurile de utilizare a activelor rusești blocate în conformitate cu sancțiunile impuse Moscovei de către Uniunea Europeană, însă dubiile venite din partea Franței, Germaniei și Belgiei ar putea însemna că Ucraina nu va obține banii respectivi în viitorul apropiat, au declarat surse diplomatice citate vineri, 8 decembrie, de Reuters, citat de Agerpres.

Proiectul legislativ este așteptat în 12 decembrie, cu două zile înaintea ultimului summit al UE din acest an, unde una dintre mize va fi asistența bugetară și militară atât de necesară Kievului.

În plus, la reuniunea de săptămâna viitoare Ucraina așteaptă ca UE să de undă verde începerii negocierilor de aderare, după ce țara a primit anul trecut, alături de Republica Moldova, statutul de țară candidată.

Perspectiva unui veto din partea Budapestei nu face decât să complice situația și așa tensionată legată de Ucraina, țară care din februarie 2022 duce un război contra forțelor invadatoare ruse. Premierul ungar Viktor Orban a cerut marți retragerea de pe agenda summitului Uniunii Europene din 14-15 decembrie a celor două decizii referitoare la sprijinul bugetar pentru Kiev și la deschiderea negocierilor de aderare la UE.

Este vorba despre a doua scrisoare de acest fel trimisă recent lui Charles Michel de către Viktor Orban, singurul dintre liderii statelor UE care a păstrat legături strânse cu Kremlinul după invazia rusă lansată în Ucraina în februarie 2022. Orban, care a pus constant sub semnul întrebării strategia europeană de sprijinire a Kievului și eficacitatea sancțiunilor contra Rusiei, are posibilitatea de a bloca aceste decizii întrucât este necesară unanimitatea celor 27 de state membre.

Bruxellesul afirmă că a înghețat active ruse în valoare de 21,5 miliarde euro și că alte 300 de miliarde de euro ale băncii centrale a Rusiei sunt blocate în UE și în G7.

Propunerea de săptămâna viitoare a CE va introduce reguli standard de gestionare a acestor active în toate statele UE și va aduce un plus de claritate asupra obligațiilor juridice ale instituțiilor implicate, potrivit unor oficialități europene.

Totuși, nu va exista o propunere directă de transferare a fondurilor blocate în bugetul UE, ținând cont de riscurile unor eventuale litigii, dar și de criticile venite din partea Băncii Centrale Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău