Comisia Europeană va cere statelor UE să decidă aderarea României și Bulgariei la Schengen și pe cale terestră până la finalul anului

  • 08 Octombrie 08:16
Comisia Europeană va cere statelor UE să decidă aderarea României și Bulgariei la Schengen și pe cale terestră până la finalul anului

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat luni la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că mesajul ei la Consiliul Justiție și Afaceri Interne de joi din Luxemburg va fi că România și Bulgaria trebuie să adere la spațiul Schengen cu frontierele terestre până la sfârșitul anului.

Într-o dezbatere în plenul Parlamentului European de la Strasbourg despre reintroducerea controalelor la frontiere de către unele state din spațiul Schengen și efectele acestor decizii asupra zonei libere de circulație, Ylva Johansson s-a declarat mândră că trăiește în spațiul Schengen, relatează Calea Europeană.

Ea subliniat în cadrul dezbaterii că reintroducerea controalelor la frontierele interne trebuie să fie o măsură temporară și de ultimă instanță.

“Sunt atât de mândră de acest mandat. Am primit Croația, Bulgaria și România în Schengen. Am luptat foarte dur pentru asta. Impactul asupra oamenilor este uriaș. Fără pașaport și fără cozi. Asta înseamnă Europa. O prietenă din România mi-a spus ce minunat este pe aeroport când copiii râd și spun: ‘Uite mamă, nu mai trebuie pașapoarte!’ Și asta este pentru că Schengen nu este doar fundația prosperității noastre. Schengen este parte a identității noastre, este parte din ceea ce suntem”, a spus ea în plenul PE.

“Bulgaria și România au făcut tot posibilul, au pus în aplicare toate măsurile suplimentare, și mesajul meu către miniștri la Consiliul de joi (Consiliul Justiție și Afaceri Interne – n. r.) va fi să facă ultimul pas. Ridicați controalele și la frontierele terestre până la sfârșitul anului. O merită. A venit timpul”, a pledat Ylva Johansson.

Situația generală a spațiului Schengen și un bilanț al aplicării regulilor zonei de liberă circulație în România și Bulgaria după aderarea cu frontierele aeriene și maritime figurează pe agenda reuniunii miniștrilor de interne din statele UE, care va avea loc joi, 10 octombrie, la Bruxelles, cu ocazia primului Consiliu JAI din mandatul președinției maghiare a Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit unei informări a Consiliului, pe agenda Consiliului JAI se află și spațiul Schengen.

“Miniștrii vor face bilanțul situației generale a spațiului Schengen. Comisia va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluțiile, amenințările emergente și evoluțiile pentru spațiul Schengen. Miniștrii vor face schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților din ciclul anual al Consiliului Schengen. Discuția se va axa pe prioritatea referitoare la creșterea rezilienței frontierelor noastre externe”, arată sursa citată.

De asemenea, conform sursei citate, “președinția va prezenta, de asemenea, un bilanț al aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România” după ce, “la 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România”.

“Stabilirea datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România necesită o nouă decizie a Consiliului”, mai transmite Consiliul UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
20
Sat
14
Sun
9
Arhivă Radio Chișinău