Comisia Europeană trasează calea către o Europă autonomă din punct de vedere digital până în 2030

  • 09 Martie 2021 18:56
Comisia Europeană trasează calea către o Europă autonomă din punct de vedere digital până în 2030

Comisia Europeană prezintă marți viziunea, obiectivele și căile pentru a asigura o transformare digitală reușită a Europei până în 2030, acest lucru fiind esențial și pentru realizarea tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic, circulară și rezilientă, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Ambiția UE este să fie suverană din punct de vedere digital într-o lume deschisă și interconectată și să aplice politici digitale care să permită cetățenilor și întreprinderilor să beneficieze de un viitor digital sustenabil și mai prosper, care pune oamenii pe primul plan. Pentru aceasta este nevoie, printre altele, de abordarea vulnerabilităților și a dependențelor, precum și de accelerarea investițiilor.

Comunicarea de marți vine în urma apelului președintelui Ursula von der Leyen de a transforma următorii ani în "deceniul digital" al Europei, răspunde apelului lansat de Consiliul European privind prezentarea unei o "busole pentru dimensiunea digitală" și se bazează pe Strategia digitală a Comisiei din februarie 2020.

Astfel, comunicarea propune să se stabilească un set de principii digitale, să se lanseze rapid proiecte multinaționale importante și să se pregătească o propunere legislativă care să prevadă un cadru de guvernanță solid pentru a monitoriza progresele înregistrate - Busola pentru dimensiunea digitală.

Comisia propune o Busolă pentru dimensiunea digitală prin care să se transpună ambițiile digitale ale UE pentru 2030 în dispoziții concrete. Acestea se axează pe patru elemente esențiale: cetățeni cu competențe digitale și profesioniști cu înaltă calificare în domeniul digital: până în 2030, cel puțin 80% dintre adulți ar trebui să aibă competențe digitale de bază, iar în UE ar trebui să existe 20 de milioane de specialiști angajați în sectorul TIC; de asemenea, mai multe femei ar trebui să ocupe astfel de posturi.

Al doilea element - infrastructuri digitale securizate, performante și sustenabile - până în 2030, toate gospodăriile din UE ar trebui să aibă conectivitate de ordinul gigabiților, iar toate zonele populate ar trebui să fie acoperite de tehnologia 5G; producția de semiconductori de ultimă generație și sustenabili în Europa ar trebui să reprezinte 20% din producția mondială; în UE ar trebui să fie instalate 10.000 de noduri de procesare la periferie (edge computing) foarte securizate, neutre din punct de vedere climatic, iar Europa ar trebui să dispună de primul său calculator cuantic.

Al treilea element, transformarea digitală a întreprinderilor, presupune că, până în 2030, trei din patru companii ar trebui să utilizeze servicii de cloud computing, sisteme de tip big data și inteligența artificială, peste 90% dintre IMM-uri ar trebui să ajungă cel puțin la un nivel de bază de adoptare a tehnologiilor digitale, iar numărul de start-up-uri de tip unicorn din UE ar trebui să se dubleze.

Al patrulea element: digitalizarea serviciilor publice vizează ca, până în 2030, toate serviciile publice esențiale ar trebui să fie disponibile online, toți cetățenii să aibă acces la dosarele lor medicale electronice, iar 80% dintre cetățeni ar trebui să utilizeze o soluție de identificare electronică.

Busola stabilește o structură de guvernanță solidă, comună cu statele membre, bazată pe un sistem de monitorizare cu raportare anuală sub forma unor coduri de culoare. Obiectivele vor fi înscrise într-un program strategic care urmează să fie convenit cu Parlamentul European și cu Consiliul.

Pentru a se remedia mai bine deficiențele capacităților critice ale UE, Comisia va facilita lansarea rapidă a unor proiecte multinaționale, combinând investiții din bugetul UE, din partea statelor membre și din partea industriei, pe baza Mecanismului de redresare și reziliență și a altor fonduri ale UE. În planurile lor de redresare și reziliență, statele membre se angajează să aloce cel puțin 20% din fonduri priorității digitale. Posibilele proiecte multinaționale ar putea include o infrastructură de prelucrare a datelor interconectată la nivel paneuropean, proiectarea și implementarea următoarei generații de procesoare fiabile cu consum redus de energie sau conectarea administrațiilor publice.

Drepturile și valorile UE se află în centrul abordării europene a domeniului digital, centrată pe factorul uman, iar aceste drepturi și valori ar trebui să se reflecte pe deplin în spațiul online, la fel ca în lumea reală. Din acest motiv, Comisia propune dezvoltarea unui cadru de principii digitale, cum ar fi accesul la conectivitate de înaltă calitate, la competențe digitale suficiente, la servicii publice, la servicii online echitabile și nediscriminatorii și, în general, asigurarea faptului că drepturile care se aplică offline pot fi exercitate pe deplin și online.

Potrivit documentului, aceste principii ar urma să fie discutate în cadrul unei ample dezbateri la nivelul întregii societăți și ar putea fi consacrate într-o declarație solemnă, interinstituțională, formulată de Parlamentul European, Consiliu și Comisie. Aceasta ar urma să se bazeze pe Pilonul european al drepturilor sociale, completându-l. În fine, Comisia propune ca, în cadrul unui sondaj Eurobarometru anual, să se monitorizeze dacă europenii consideră că drepturile lor digitale sunt respectate.

Transformarea digitală dă naștere la provocări globale. UE va depune eforturi pentru a-și promova agenda digitală pozitivă și centrată pe factorul uman în cadrul organizațiilor internaționale și prin intermediul unor parteneriate digitale internaționale solide. Combinarea investițiilor interne ale UE cu fondurile semnificative disponibile în cadrul noilor instrumente de cooperare externă va permite UE să colaboreze cu parteneri din întreaga lume în vederea atingerii obiectivelor globale comune, se spune în comunicat. Comisia a propus deja înființarea unui nou Consiliu pentru comerț și tehnologie UE-SUA.

Comunicarea de marți subliniază importanța investițiilor în îmbunătățirea conectivității cu partenerii externi ai UE, de exemplu prin crearea unui Fond pentru conectivitate digitală, susține CE.

"Europa are ocazia unică de a se reconstrui mai bine. Prin intermediul noului buget multianual și al Mecanismului de redresare și reziliență, am mobilizat resurse fără precedent pentru investiții în tranziția digitală. Pandemia a arătat cât de importante sunt tehnologiile și competențele digitale pentru muncă, studii și comunicare, dar a revelat și aspectele care trebuie îmbunătățite. Acum trebuie să facem din acest deceniu deceniul digital al Europei, astfel încât toți cetățenii și toate întreprinderile să poată avea acces la cele mai bune condiții pe care le poate oferi lumea digitală. Busola pentru dimensiunea digitală propusă astăzi ne oferă o imagine clară a modului în care putem realiza acest lucru", a afirmat președintele CE, Ursula von der Leyen,

La rândul său, vicepreședintele executiv pentru "o Europă pregătită pentru era digitală", Margrethe Vestager, a declarat: "Propunerea de astăzi marchează începutul unui proces incluziv. Împreună cu Parlamentul European, cu statele membre și cu alte părți interesate, vom depune eforturi pentru ca Europa să devină partenerul prosper, încrezător și deschis la care aspirăm, asigurându-ne că toți beneficiem pe deplin de bunăstarea oferită de o societate digitală incluzivă".

Tehnologiile digitale au avut un rol esențial în menținerea vieții economice și sociale pe tot parcursul crizei provocate de coronavirus. Acestea vor fi factorul principal de diferențiere pentru o tranziție reușită către o economie și o societate sustenabile în perioada de după pandemie. Întreprinderile și cetățenii europeni pot beneficia de mai multe oportunități digitale, care să favorizeze reziliența și să atenueze dependențele la toate nivelurile, de la sectoarele industriale la tehnologiile individuale. Abordarea europeană a transformării digitale este, de asemenea, un factor-cheie care stă la baza influenței mondiale a UE.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău