Comisia Europeană suspendă ratificarea acordului economic între UE și China

  • 05 Mai 2021 09:25
Comisia Europeană suspendă ratificarea acordului economic între UE și China

Comisia Europeană a suspendat ratificarea acordului economic între UE și China asupra investițiilor, încheiat la sfârșitul anului 2020. Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a invocat faptul că mediul politic „nu este propice”, informează Agerpres.

„Am suspendat pentru moment anumite eforturi de sensibilizare politică din partea Comisiei, întrucât este clar că în situația actuală, cu sancțiuni ale UE împotriva Chinei și contra-sancțiuni chineze, inclusiv împotriva membrilor Parlamentului European, mediul nu este propice pentru ratificarea acordului”, a declarat Dombrovskis.

„Nu putem face abstracție de contextul mai larg al relațiilor între UE și China”, a adăugat vicepreședintele Comisiei Europene.

Acordul cu privire la investiții, susținut de Germania și de mediul său de afaceri, a fost încheiat la sfârșitul lunii decembrie 2020, după ani de negocieri. El avea drept scop declarat să garanteze întreprinderilor un cadru stabil pentru comerț și investiții pe piețele europeană și chineză. De asemenea, europenii sperau că acordul va permite reechilibrarea relațiilor cu China.

Considerat drept o victorie diplomatică pentru Beijing, acordul a fost criticat de organizațiile neguvernamentale. Bruxellesul s-a apărat, subliniind că a obținut de la China să se angajeze să facă mai multe eforturi pentru aprobarea convențiilor Organizației Internaționale a Muncii (OIM) asupra muncii forțate.

În luna ianuarie a acestui an, Parlamentul European (PE) a adoptat cu o largă majoritate o rezoluție în care apreciază că acordul UE-China asupra investițiilor pune în pericol credibilitatea UE cu privire la drepturile omului, invitând să fie luate în considerare sancțiuni punctuale împotriva unor responsabili chinezi.

Legislativul comunitar a avertizat că „va ține cont de situația respectării drepturilor omului în China, inclusiv în Hong Kong, atunci când va fi invitat să aprobe acordul cu privire la investiții”.

Miniștrii de externe din UE au aprobat în martie adoptarea de sancțiuni împotriva Chinei din cauza încălcării drepturilor omului. Sancțiunile au vizat lideri locali responsabili de abuzurile asupra etnicilor uiguri în regiunea chineză Xinjuang. În replică, Beijingul a impus sancțiuni împotriva mai multor parlamentari europeni și universitari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău