Comisia Europeană suspendă cooperarea cu Rusia și Belarus în cadrul programelor transfrontaliere și transnaționale

  • 04 Martie 2022 15:51
Comisia Europeană suspendă cooperarea cu Rusia și Belarus în cadrul programelor transfrontaliere și transnaționale

Comisia Europeană a decis să suspende cooperarea cu Rusia și aliatul său, Belarus, în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate (ENI CBC), precum și în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice, ca urmare a invaziei militare ruse în Ucraina.

Potrivit unui comunicat al instituției, acest lucru înseamnă, printre altele, că nu se vor mai face plăți către Rusia sau Belarus, scrie CaleaEuropeana.ro.

Suspendarea are efect imediat pentru cele nouă programe ENI CBC în care sunt implicate Rusia și Belarus și pentru programul transnațional Interreg Regiunea Mării Baltice în cadrul perioadei de programare 2014-2020.

Finanțarea totală a UE pentru cele opt programe cu Rusia este de 178 de milioane de euro, în timp ce finanțarea totală a UE pentru cele două programe cu Belarus se ridică la 257 de milioane de euro. Regulamentul privind programul de cooperare ENI prevede suspendarea acestora în caz de încălcare a dreptului internațional, a drepturilor omului, a principiilor democratice și a statului de drept.

Cooperarea cu cele două state în cadrul programelor cuprinse în perioada de programare bugetară 2021-2027 este, de asemenea, suspendată.

”Agresiunea militară rusă este o încălcare flagrantă a Cartei ONU, a dreptului internațional și a ordinii bazate pe reguli. Suspendarea tuturor programelor și plăților transfrontaliere și transnaționale către Rusia și Belarus și, în același timp, consolidarea sprijinului acordat Ucrainei reprezintă o expresie concretă a solidarității politicii europene și de coeziune cu poporul ucrainean”, a precizat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Sprijin suplimentar pentru Ucraina

În același timp, Comisia explorează de urgență posibilitățile juridice și operaționale de consolidare a programelor de cooperare transfrontalieră existente între țările UE (Polonia, Ungaria, România, Slovacia) și Ucraina, precum și participarea Ucrainei la programul ENI CBC pentru bazinul Mării Negre sau la programul transnațional Interreg Dunărea.

Având în vedere cele peste 1.000 de parteneriate existente între autoritățile regionale și locale din regiunile de frontieră ale UE și ale Ucrainei, programele oferă oportunități de canalizare a unui sprijin rapid și eficient pentru Ucraina, inclusiv pentru refugiați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău