Comisia Europeană sprijină cu 100 de mil. euro șapte state membre care primesc refugiați ucraineni

  • 31 Octombrie 2022 15:25
Comisia Europeană sprijină cu 100 de mil. euro șapte state membre care primesc refugiați ucraineni

Comisia Europeană va oferi un ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de euro pentru șapte state membre care au găzduit un număr mare de refugiați ucraineni. Decizia vine în urma evenimentului global de promisiune de donații din 9 aprilie “Stand Up for Ukraine”, în cadrul căruia Comisia s-a angajat să aloce până la 400 de milioane de euro pentru a sprijini refugiații din Ucraina în statele membre cele mai afectate de valul de refugiați, informează un comunicat oficial al Executivului European.

Prima tranșă de 248 de milioane de eurp sub formă de asistență de urgență a fost alocată în luna mai către cinci state membre din prima linie. Prin urmare, Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Cehia au beneficiat deja de sprijinul suplimentar.

Această a doua tranșă a asistenței de urgență din fondurile pentru afaceri interne va sprijini Polonia, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Estonia, Letonia și Lituania, transmite caleaeuropeana.ro.

Statele membre pot utiliza aceste fonduri pentru a continua să ofere asistență imediată refugiaților, cum ar fi alimente, transport și cazare temporară. Aceste fonduri pot sprijini, de asemenea, capacitatea lor de a integra refugiații, inclusiv pe cei vulnerabili, cum ar fi minorii neînsoțiți. Organizațiile societății civile și autoritățile locale și regionale joacă, de asemenea, un rol esențial în oferirea de asistență. Prin urmare, statele membre vor trebui să se asigure că această finanțare de urgență ajunge și la acestea.

Pentru a se asigura că fondurile sunt plătite rapid, Comisia Europeană va elibera banii în funcție de rezultatele obținute, mai degrabă decât de costurile reale. Cele 52 de milioane de euro rămase vor fi direcționate ulterior către nevoile emergente, cum ar fi proiectele de cazare, furnizarea de prim ajutor psihologic de calitate, de sănătate mintală și de sprijin psihosocial pentru persoanele care fug din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău